Трамп помилував свого ексрадника у справі про вплив РФ на вибори 2016 року у США
Getty Images

Президент США Дональд Трамп помилував свого колишнього радника з питань національної безпеки Майкла Фліна, який визнав свою провину щодо брехні ФБР.

Президент написав щодо очікуваного акту помилування: «Для мене велика честь повідомити, що генерал Майкл Флінн отримав повне помилування. Вітаю Флінна та його чудову сім’ю, тепер у вас буде справдні фантастичний День подяки!».

У середу Білий дім заявив, що помилування нарешті припинить «невпинне партизанське переслідування невинної людини».

У заяві влади Флінн описується як «жертва партійних діячів, які брали участь у скоординованій спробі зірвати вибори 2016 року».

У відповідь Флінн опублікував твіт, що містить смайл з прапором США та біблійний вірш, Єремія 1:19. У вірші сказано: «Вони будуть воювати проти тебе, але не здолають тебе, бо Я з тобою і врятую тебе», говорить Господь».

Флінн був серед колишніх помічників президента Трампа, засуджених під час розслідування у департаменті юстиції щодо ймовірного втручання Росії у вибори.

У грудні 2017 року Флінн визнав себе винним у тому, що брехав агентам ФБР про характер своїх розмов із послом Росії у США Сергієм Кисляком перед інавгурацією Трампа. Потім Флінн спробував відмовитися від свого зізнання.

22-місячне розслідування департаменту юстиції, яке завершилось у 2019 році, не мало доказів того, що Трамп або хтось із його соратників змовилися з Кремлем, щоб перемогти на виборах 2016 року. Помилування Трампа зупинить судові процеси проти Флінна.

Історія Майкла Флінна

Відставний тризірковий генерал-лейтенант армії США був палким прихильником Трампа під час кампанії 2016 року, хоча до цього він був все життя прихильником демократів. Він був головним радником кампанії Трампа під час президентських виборів 2016 року.

Флінн був одним із перших, кого призначив на посаду новий президент — Трамп привів його на посаду через кілька днів після перемоги на виборах.

Вони мали згоду в багатьох питаннях, включаючи тісніші зв'язки з Росією, переговори про ядерну угоду з Іраном та боротьби із загрозою з боку бойовиків «Ісламської держави».

Але він протримався лише 23 дні на посаді радника з національної безпеки, головного радника президента з міжнародних справ та оборони.

Трамп звільнив його з посади після того, як з'ясувалося, що Флінн обговорював скасування санкцій проти Росії з московським послом у Вашингтоні до вступу на посаду Трампа, і ввів в оману віцепрезидента щодо цієї розмови.

Хоча спершу він погодився співпрацювати з прокурорами, Флінн попросив відмову від визнання своєї провини у січні цього року, аргументуючи це тим, що його обдурили за допомогою угоди. Ексрадник змінив юридичну тактику, звинувативши ФБР у спробі заманити його в пастку.

Міністерство юстиції домагалося скасування звинувачень щодо нього, що спричинило судову боротьбу, яка тривала протягом 2020 року. Помилування Трампа звільняє Флінна від звинувачень.

Колишній президент Барак Обама заявив, що попереджав Трампа не призначати на посаду колишнього генерала менш ніж за 48 годин після виборів у листопаді 2016 року.

Прихильники Флінна розглядають його як жертву політичної помсти з боку адміністрації Обами, щоб делегітимізувати адміністрацію Трампа заявами про змову з РФ.

Флінн був звільнений з розвідуправління Пентагону з генеральської посади. Він не приховував зв'язків із владою Росії, був позаштатним експертом каналу RT.

У травні 2020 року Міністерство юстиції закрило справу проти Флінна. Але федеральний суддя, який головував у справі Флінна, закликав до подальшого судового розгляду цього питання.

Перспектива помилування інших фігурантів справи

Напередодні ЗМІ повідомляли, що у Білому домі обговорюють можливість помилування кількох колишніх помічників Трампа, засуджених за результатами «російського» розслідування, зокрема Джорджа Пападопулоса й Пола Манафорта.

Про це повідомляє CNN із посиланням на три джерела. Джерела застерегли, що Трамп може змінити свою думку щодо такого кроку.

Колишній керівник президентської кампанії Трампа Пол Манафорт у березні 2019 року був засуджений на 90 місяців за двома справами, пов’язаних із податковими та банківськими шахрайствами. Порушення були виявлені під час «російського» розслідування спецпрокурора США Роберта Мюллера.

Георгій Пападопулос мав контакт із російським професором, а також жінкою з Росії, яка представилась йому родичкою Володимира Путіна. За даними слідства, вони пропонували кампанії Трампа компромат на Гілларі Клінтон з викрадених хакерами листів.

Нинішній голова Білого дому неодноразово заявляв, що його помічники, засуджені за матеріалами «російської» справи, стали жертвами політичної «афери».

Кого ще Трамп помилував

Помилування скасовує засудження, а заміна вироку зменшує покарання — і те, і інше є правом на помилування, надане президенту США Конституцією.

Зазвичай президенти перед залишенням посади видають помилування.

В даний час Трамп має найменшу кількість помилувань та замін вироків серед усіх сучасних американських президентів, повідомляє Центр досліджень П'ю. Його попередник Барак Обама видав 212 помилувань і 1715 заміни — найбільше з часів президента Гаррі Трумена.

 У липні 2020 року Трамп помилував свого давнього соратника Роджера Стоуна, який також фігурував у розслідуванні спецпрокурора Мюллера щодо втручання Росії у вибори в США.

Трамп уже відзначався тим, що милував людей через особисті зв’язки, в обхід офіційних владних каналів: через друзів, представників «Fox News» або голлівудських знаменитостей, які спілкуються з президентом.

Це спрацювало для таких людей, як колишній шериф Арізони Джо Арпайо, правий коментатор Дінеш Д'Соуза, фінансист Майкл Мілкен, засуджений за шахрайство з цінними паперами. За наполяганням Кім Кардашьян Трамп помилував Еліс Джонсон, яку довічно засудили в 1996 році за зберігання наркотиків і організацію збуту.

Як ми писали раніше, 22 листопада США остаточно вийшли з Договору про відкрите небо (ДВН). 

«Америка повернулася», заявив Байден про свою зовнішню політику