Американські вчені створили мікроскопічного робота, який «ходить»

Вчені з Корнельського університету в США створили мікроробота, який «ходить» на чотирьох ногах. Ці апарати — набори комп’ютерних чіпів — не видимі неозброєним оком. 10 ботів могли б вміститися у крапці в кінці цього речення.

Згинанням їхніх кінцівок можна керувати за допомогою лазерного світла, запевняють розробники в інтерв'ю ВВС. Робот пересувається, перемикаючи лазер вперед-назад між передніми і задніми ногами.

Менш ніж за тиждень можна випустити мільйонні «рої» таких апаратів. Як сподіваються розробники Ітай Коен та Пол МакЮен, винахід використають як медичний інструмент. Адже роботи достатньо малі для того, щоб їх можна було вводити в організм людини. Професор Коен розраховує, що врешті-решт лікарі застосують мікроботів для «полювання» на ракові клітини та їхнє знищення.

А у світі великих роботів тим часом комерційний прорив — японці масово замовлятимуть для обслуговування у ресторанах кіберофіціантів. Таким чином у країні, зокрема, компенсуватимуть нестачу робочої сили й забезпечуватимуть соціальну дистанцію.