Американський мільярдер заплатив SpaceX за перший повністю комерційний політ в космос
SpaceX

Компанія SpaceX, яку заснував один з найбагатших людей планети Ілон Маск, до кінця 2021 року може запустити ракету Falcon 9, екіпаж якої буде повністю складатися з цивільних осіб. Про це повідомив пресцентр компанії.

«SpaceX має намір не раніше останнього кварталу поточного року здійснити запуск ракети Falcon 9 в рамках програми Inspiration4 — першої повністю комерційної місії астронавтів на орбіту», — пише фірма.

У компанії відзначили, що екіпаж складатиметься з чотирьох осіб, одним з яких буде 37-річний мільярдер і засновник компанії Shift4 Payments Джаред Айзекман. Решта членів екіпажу будуть оголошені пізніше.

У SpaceX повідомили, що екіпаж пройде поглиблене навчання і підготовку перед польотом. Запуск ракети планується провести з мису Канаверал, штат Флорида. Після виходу на навколоземну орбіту екіпаж пробуде на ній кілька днів, облітаючи Землю кожні 90 хвилин, і потім приземлиться біля узбережжя Флориди.

Як повідомляє Associated Press, Айзекман вже повністю оплатив вартість польоту. Бізнесмен планує взяти з собою на борт трьох людей «з повсякденних верств суспільства».

За даними агентства, для місії вже відібрали одну людину. Нею стала жінка-медик з дитячої лікарні St. Jude, розташованої в Мемфісі (штат Теннессі), яка спеціалізується на лікуванні дитячих захворювань, в тому числі лейкемії та інших видів раку. Третє місце в ракеті буде визначено за підсумками випадкового розіграшу в лютому, а четверте отримає власник однієї з компаній, яка користується послугами Shift4 Payments.

Айзекман заявив, що за допомогою цього польоту він має намір зібрати $200 млн, які будуть передані в St. Jude. Для цього, як повідомляє агентство, підприємець купив рекламу, яка буде показана під час Супербоула.  Гра відбудеться 7 лютого між командами «Канзас-Сіті Чіфс» і «Тампа-Бей Баккенірс».

Айзекман не став розголошувати суму, яку він заплатив SpaceX, але при цьому зазначив, що очікуване пожертвування для лікарні «значно перевищує вартість місії». Associated Press пише, що бізнесмен має намір самостійно управляти космічним кораблем.

Chas News повідомляв, що засновник SpaceX Маск став найбагатшою людиною світу. 

Місія SpaceX Transporter-1 доставила на орбіту відразу 143 супутники