Аксьонова обрали нардепом. ЦВК встановила результати виборів на Донеччині й оголосила його переможцем
Свои.City

Центральна виборча комісія встановила результати проміжних виборів народного депутата України в окрузі № 50 в Донецькій області. За даними протоколу, нардепом обрали Андрія Аксьонова. Про це повідомляє пресслужба ЦВК.

«За даними протоколу, народним депутатом України обрано Андрія Аксьонова. За нього проголосувало 19 949 виборців, що становить понад 64% від кількості виборців, які взяли участь у голосуванні. Відповідний протокол ЦВК підписали всі присутні на засіданні члени Комісії», — написала комісія в повідомленні.

Далі, як пише ЦВК, буде стандартна процедура реєстрації нового нардепа. Він має подати до комісії документ про звільнення з роботи, не сумісної з депутатським мандатом, або копію зареєстрованої заяви про припинення дії іншого представницького мандата. Потім комісія прийме рішення про реєстрацію Аксьонова нардепом.

ЦВК звернула увагу на «окремі питання» балотування Аксьонова.

Комісія про ситуацію, що склалася

«З огляду на велику кількість звернень та звинувачень Комісії щодо дій під час реєстрації А. Аксьонова кандидатом чергове звертаємо увагу, що Комісія може діяти виключно на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України», — зазначається в повідомленні.

Комісія посилається на закон України «Про вибори народних депутатів України».

Звинувачення кандидата у сепаратизмі чи будь-якому злочині, й порушення кримінальної справи теж, не є підставою для відмови чи скасування реєстрації кандидата у нардепи. Такі дії мають встановлюватися у судовому порядку.

Комісія скасувала б реєстрацію кандидата лише у разі вироку суду, що Аксьонов учинив умисний злочин.

«Питання cкасування реєстрації кандидата в народні депутати України Аксьонова А.А. було предметом судового розгляду. За його результатами судами було констатовано відсутність підстав для скасування комісією реєстрації кандидата і тим самим підтверджено правомірність рішення ЦВК», — пише комісія.

ЦВК опрацювала 100% протоколів з ДВК з Донеччини, за підсумками чого у Донецькій області переміг Аксьонов.

Перед виборами СБУ надала ЦВК інформацію про російський паспорт Аксьонова

СБУ перед виборами надавала ЦВК інформацію про російський паспорт кандидата Аксьонова та попросила вжити заходів у зв’язку з цією інформацією. Про це повідомляє «Радіо Свобода».

«Служба безпеки України за 10 днів до виборів на 50-му окрузі повідомила ЦВК про російський паспорт кандидата в народні депутати України Андрія Аксьонова і попросила вжити заходів у зв’язку з цією інформацією», — пише комісія.

ЦВК підтвердило «Донбас.Реаліям», що лист від спецслужби дійсно отримували, але зазначили, що реагувати не мали підстав.

«Ця інформація ніяк не може бути використана ЦВК, тому що ми не є орган реагування на факт наявності або відсутності громадянства. Вимога не мати громадянства іншої країни не міститься у виборчому кодексі. І ми не можемо перевіряти або навіть брати до уваги, за своїми повноваженнями, цю інформацію», — заявив член ЦВК Юрій Мірошниченко.

За законом «Про громадянство України», якщо людина добровільно отримує паспорт іншої країни, її українське громадянство може бути припинене. Відтак, взяти участь у виборах вона також не зможе.

У 2017-му народного депутата через це вже позбавляли паспорта. Це Андрій Артеменко, який тоді був у фракції «Радикальної партії Олега Ляшка». За даними прокуратури, окрім українського, депутат отримав також паспорт Канади.

«Водночас, на запит «Донбас.Реалії» в Державній міграційній службі України, яка готує подання про втрату громадянства, відповіли, що не отримували запитів від СБУ щодо подвійного громадянства кандидата в народні депутати Андрія Аксьонова. Також у ДМС зазначили, що у них немає офіційної інформації про наявність російського паспорта у Аксьонова», — зазначають журналісти.

Аксьонов і сепаратизм

Журналіст і представник України у мінській ТКГ Денис Казанський повідомив, що Аксьонов є одним з організаторів так званого «референдуму» в 2014 році й має російське громадянство. Останнє підтвердила й СБУ.

30 березня ЦВК направила на доопрацювання протокол окружної виборчої комісії про підсумки голосування в окрузі №50 через виявлені «помилки та неточності».

Андрій Аксьонов у 2014-му проводив референдум про відділення Донбасу, а зараз стане народним депутатом