Антимонопольний комітет оштрафував ДТЕК Ахметова на 275 млн грн
Getty Images

Антимонопольний комітет України (АМКУ) оштрафував «ДТЕК Західенерго» і «Д.Трейдінг» з групи ДТЕК Ріната Ахметова на 275,2 млн грн. Компанії звинувачують у зловживанні монопольним становищем у зоні «Острів Бурштинської ТЕС»у липні-жовтні 2019 року.

Про це повідомляє пресслужба комітету.

З 29 липня 2019 року «ДТЕК Західенерго» зменшувала в заявках на продаж електричної енергії в сегменті «ринок на добу вперед» обсяги пропонованої електричної енергії в години мінімального навантаження, встановив АМКУ.

Через це зросли обсягів продажів «ДТЕК Західенерго» електричної енергії в сегменті «балансуючий ринок» за вищими цінами. «Західенерго» встановлювала в заявках на продаж електричної енергії на РДВ завищені і економічно необґрунтовані ціни в години максимального навантаження. Таке рішення ухвалив комітет

«Такі дії не можна було зробити без збереження значних часток «ДТЕК Західенерго» Цьому сприяла практика, до якої вдавалася «Д.Трейдінг», обмежуючи доступ імпортованої електроенергії з території Словаччини в торгову зону «Острів Бурштинської ТЕС», — йдеться у повідомленні.

«Офшорна зона» або «Коли Ахметов не платить податки»

«Д.Трейдінг» протягом липня-жовтня 2019 року викуповував більшу частину пропускної здатності. Це призвело до зниження частки імпортованої електроенергії і збільшення частки «ДТЕК Західенерго» на території «Острів Бурштинської ТЕС», підкреслили у АМКУ.

«Вигоду від цих дій отримала і сама «Д.Трейдінг», встановлюючи в двосторонніх договорах прив'язку цін на електричну енергію до цін, які сформувалися на РДВ. Постраждалими від таких дій енергетичних компаній виявилися всі, хто живе або працює на території енергоострова», — додали у комітету.

У результаті бізнес отримав вищі тарифи на електроенергію і значно втратив у конкурентоспроможності.

У ДТЕК вже заявили, що компанія не згодна з рішенням АМКУ і планує оскаржити його в суді.

Chas News повідомляв, що Ахметов придбав найбільшого в Україні виробника коксівного вугілля.

Син вбитого Щербаня у документальному фільмі звинуватив Таруту і Ахметова (відео)