Антимонопольний комітет закрив справу «Роттердам+»
iStock

Антимонопольний комітет закрив справу «Роттердам+» про захист економічної конкуренції щодо розрахунку у 2016-2017 роках ринкової ціни електроенергії через недоведеність порушення. Раніше провадження розпочали за інформацією НАБУ.

Про це повідомляє пресслужба АМКУ.

«Порушення алгоритму могло свідчити про повернення до «ручного режиму» та суб’єктивного ціноутворення для теплових електростанцій (ТЕС). Це могло надати останнім переваги порівняно з іншими учасниками ринку (конкурентами), зокрема атомними електростанціями (за інформацією НАБУ та ДП НАЕК «Енергоатом»)» — йдеться у повідомленні.

Комітет дійшов висновку, що цінова конкуренція на ринку генерації у моделі ринку була обмеженою.

«Показники фактичної рентабельності усіх видів генерації у 2017 році засвідчили тенденцію до зниження у порівнянні із попереднім роком... Жодна експертиза, наявна в матеріалах справи, не встановлює факту та розміру збитків, завданих учасникам ринку генерації електричної енергії, тобто потенційним конкурентам ТЕС», — наголосили у комітеті.

САП більше не шукає підозрюваних в справі «Роттердам+»

Тому провадження у справі закрили через недоведеність порушення.

«Зібраними у справі доказами не підтверджується інформація про те, що дії НКРЕКП призвели до надання окремим суб’єктам господарювання або групам суб’єктів господарювання пільг чи інших переваг, які ставлять їх у привілейоване становище стосовно конкурентів», — резюмували у державній установі.

У відомстві додали, що відсутність в діях компаній чи органів влади порушення законодавства про захист економічної конкуренції не виключає можливого порушення інших норм законодавства.

Chas News повідомляв, що Антимонопольний комітет оштрафував ДТЕК Ахметова на 275 млн грн.

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду закрила провадження щодо відновлення справи «Роттердам+»