Арахамія допустив екстрадицію ухилянтів, які виїхали за підробленими документами

Військовозобов'язаних українців, які виїхали за кордон за підробленими довідками про непридатність до служби, можуть екстрадувати додому. Про це в ефірі телемарафону  заявив голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія.

За його словами, попередній аналіз буде здійснено досить швидко — за кілька місяців. Якщо хтось корумпував якогось посадовця, то згідно із законодавством відповідальність несуть обидві сторони. Правоохоронці будуть працювати над тим, аби легалізувати докази й висувати обвинувачення.

«Що буде з людьми, які це робили? Вони будуть нести відповідальність згідно з законами за давання хабаря, за підробку документів, за ухилення від мобілізації», — запевнив Арахамія.

Він додав, що до тих людей, які виїхали за кордон за підробленими довідками, «дотягнутися прямо зараз у правоохоронців немає можливості». Однак відповідно до Кримінального процесуального кодексу вони можуть звернутися за міжнародно-правовою допомогою.

«Тож в будь-якій фактично (окрім росії, можливо) країні світу наші правоохоронні органи можуть прийти і зробити запити на екстрадицію таких людей, і привезти їх до України, щоб вони несли відповідну відповідальність», — підсумував нардеп.

Нагадаємо, 30 серпня президент Володимир Зеленський повідомив про рішення РНБО провести комплексну перевірку обґрунтованості рішень ВЛК щодо інвалідності та непридатності до військової служби, які були ухвалені від 24 лютого 2022 року та можуть бути повʼязані з корупційними порушеннями. 

Він пообіцяв, що «за результатами перевірки будуть зроблені висновки щодо тих осіб, які на основі сфальшованих рішень ВЛК виїхали за кордон за час від початку повномасштабної агресії».

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

У Раді пропонують скасувати відстрочку від мобілізації для тих, хто вдруге здобуває вищу освіту