Атака Ірану на Ізраїль: що відомо про напад і чи буде удар у відповідь

У ніч на 14 квітня Іран завдав комбінованої атаки по Ізраїлю із використання ударних дронів та ракет різного типу. Розповідаємо, що відомо про напад та його наслідки.

Чому Іран атакував Ізраїль

Формальним приводом для атаки став ракетний удар 1 квітня по консульству Ірану в Дамаску. Тоді загинули два високопоставлені генерали та п'ять офіцерів. Тегеран в ударі звинуватив Ізраїль, зокрема верховний лідер аятола Алі Хаменеї заявив, що «сіоністський режим буде покараний». Ізраїль традиційно відповідальність за удар на себе не взяв, однак і не заперечував свою причетність.

Атака Ірану на Ізраїль

За два тижні Іран відповів комбінованою атакою на Ізраїль. Згодом речник ЦАХАЛ Даніель Хагарі повідомив, що по країні запустили 170 безпілотників, 30 крилатих ракет і 120 балістичних, 99% з яких збили. Запускали їх не лише з Ірану, але з регіонів Лівану та Ємену, які контролюються союзниками Ісламської республіки — Хезбболою та хуситами.

За словами Хагарі, жоден дрон чи крилата ракета до Ізраїлю не долетіли — їх усі збили винищувачі союзників над Іраком та Йорданією. Балістичні ракети перехоплювали вже у небі над Ізраїлем. Деякі з них влучили в авіабазу Неватім, проте пошкодження незначні, запевнив Хагарі. Згодом у ЦАХАЛ показали, як засипають вирви на місці ударів.

У відбитті атаки брали участь не лише ізраїльські військові, але й їхні союзники (Британія, США і Франція). Зокрема, Центральне командування США повідомило про знищення 80 безпілотників та 7 балістичних ракет, які запускали з Ірану та Ємену.

При цьому, як пише The Wall Street Journal з посиланням на заяви трьох американських високопосадовців, сили союзників збили близько 50% балістичних ракет. Інші ж просто впали, не досягнувши своїх цілей, або взагалі не змогли взлетіти.

Водночас лідер Корпусу вартових Ісламської революції Ірану Хоссейн Саламі заявив, що внаслідок атаки на Ізраїль  «досягнуто рівноваги». При цьому, за його словами, операція «пройшла успішніше, ніж очікувалося».

Згодом на засіданні Радбезу ООН представник Ірану Амір Саїд Іравані повторив офіційну позицію Тегерана, що Ісламська Республіка діяла «повністю в рамках здійснення невід'ємного права Ірану на самооборону, як зазначено в статті 51 Статуту Організації Об'єднаних Націй і визнано міжнародним правом». Він додав, що країна «не прагне ескалації чи війни», але відповість на будь-яку «загрозу чи агресію».

Міжнародна реакція на атаку Ірану на Ізраїль

Лідери країн «Великої сімки» засудили атаку Ірану на Ізраїль і водночас закликали сторони до стриманості. Засудив іранський напад також і президент України Володимир Зеленський.

Росія натомість фактично підтримала свого союзника. Одразу після атаки МЗС рф випустило заяву із закликом сторін до стриманості і врегулювання проблеми політико-дипломатичними засобами. Однак згодом спікер відомства Марія Захарова заявила, що Кремль не буде засуджувати атаку, оскільки Ізраїль підтримує Зеленського і не засуджує «удари київського режиму по російським регіонам».

Заступник представника рф при ООН Дмитро Полянський взагалі в усьому звинуватив Захід. За його словами, він міг запобігти ескалації, засудивши атаку по іранському консульству, а натомість «франкосаксонсько-натан'яська почала розгойдувати регіон і звинувачувати в усіх гріхах Іран».

Генсек ООН Антоніу Гутерреш водночас нікого не засуджував, а закликав сторони «відійти від краю прірви» і не допустити повномасштабної війни.

Чи завдасть Ізраїль удар у відповідь

The New York Times з посиланням на ізраїльських чиновників повідомило, що прем'єр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу ще під час іранської атаки вирішив завдати удару у відповідь. Однак згодом після «напруженої» розмови з президентом США Джо Байденом відтермінував це рішення. На зміну його позиції вплинула і відсутність значних руйнувань внаслідок нападу.

Це ж питання обговорювалося ввечері 14 квітня на засіданні воєнного кабінету, яке завершилося безрезультатно. За даними CNN, ізраїльським військовим доручили розробити додаткові варіанти відповіді, а уряд сповнений рішучості відповісти, але ще не визначився щодо часу та масштабу.

Подібну позицію озвучують і ізраїльські високосадовці. Член воєнного кабінету Бені Ганц заявив, що Ізраїль змусить Іран заплатити за атаку, але «тоді, коли нам буде зручно». Президент країни Ісаак Герцог назвав атаку «оголошенням війни», але водночас наголосив на стриманості Ізраїлю, які розглядає різні варіанти і не шукає війни. 

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

У Конгресі США досягнули консенсусу щодо допомоги Україні та Ізраїлю