Аудиторія Twitter-ботів, які поширюють неправду про вакцинацію від COVID-19, обмежена

Дослідження мільйонів твітів показало, що користувачі Twitter рідко бачать або репостять дезінформацію про вакцину, створену ботами. Але існує ціла спільнота живих людей, які репостять неправду.

Дослідженням керував доцент Сіднейського університету Адам Данн. Британське видання The Guardian цитує його заяву про те, що, незважаючи на зростаюче занепокоєння впливом ботів на поширення дезінформації, вони виявились неефективними, коли пробували дискредитувати вакцини проти коронавірусу.

Данн сказав, що попередні дослідження зосереджувалися на підрахунку кількості ботів і вивченні їхніх замовників. Однак для вченого набагато важливіше було виміряти їхній вплив.

Його дослідницька група вивчила понад 53 188 випадково вибраних активних користувачів Twitter у Сполучених Штатах та відстежила їхню взаємодію з понад 20 мільйонами твітів, пов’язаних з вакцинами. Твіти розміщували як акаунти Twitter, керовані людьми, так і боти, у період із січня 2017 року по грудень 2019 року.

Вчені виявили, що типовий користувач Twitter бачив в середньому 757 повідомлень, пов’язаних з вакциною, і в середньому 27 повідомлень, що критикують вакцинацію. Дослідження виявило, що менше 0,5% цих критичних твітів походять від ботів. Користувачі частіше ретвітнули антивакцинальний вміст, який надходив від справжніх людей.

І це незважаючи на те, що до 15% усіх облікових записів Twitter є ботами — тобто обліковими записами, якими автоматично керує програмне забезпечення для публікації, ретвіту або відповіді користувачам. Бот-акаунти дедалі ускладнюються — від простого пересилання посилань на зловмисні веб-сторінки до видавання себе за людей.

«Існує припущення, що чим більше ботів розміщують публікації, тим більший вплив вони матимуть, але це неправда», — сказав Данн, керівник університетської школи біомедичної інформатики та цифрового здоров'я. «Тисячі твітів можуть ніколи не прочитати, якщо в акаунтів немає людей-послідовників. Якщо ви просто підраховуєте ботів, ви не вимірюєте охоплення чи вплив».

У документі дослідники говорять, що існувала невелика група користувачів, для яких критичні твіти щодо вакцин становили щонайменше половину їхніх ретвітів, пов’язаних з вакциною, протягом досліджуваного періоду.

 «Переважна більшість вмісту, пов’язаного з вакцинами, що спостерігається типовими користувачами в США, генерується за допомогою керованих людиною облікових записів, а не ботів» — такі висновки вчених. Данн сказав, що «є концентрація дезінформації в цій невеликій громаді, і саме в цьому полягає проблема».

Замість того, щоб зосереджувати увагу на ботах-дезінформаторах, вчений радить залучати фахівців із комунікації в галузі охорони здоров'я, метою яких є не зміна думок критиків вакцин, а переконання мовчазних слухачів цих критиків і випадкових читачів.

«Попередні дослідження, що стосуються дезінформації, показують, що ми зробили величезну помилку, розглядаючи лише тих, хто виробляє дезінформацію» — підсумовує дослідник. Тепер він прагне зосередитись на тих користувачах соцмереж, які зазнали впливу або випадково взаємодіяли із дезінформаторами.

Тим часом із валом дези та пропаганди стикнувся й Facebook. Ми повідомляли, що напередодні виборів президента США соцмережа банить частину американської політичної реклами. Порушників вистачає: одні передчасно оголошують переможця, другі дискредитують виборчий процес.