Facebook банить американську політичну рекламу напередодні виборів

Facebook заборонив рекламуватися користувачам, які ставлять під сумнів американський виборчий процес, і тим, хто передчасно оголошує перемогу на президентських виборах.

Під заборону потрапила й реклама QAnon, безпідставної теорії змови, у якій йдеться про те, що президент США Трамп веде таємну війну проти педофілів, що поклоняються сатані, в уряді, бізнесі та ЗМІ.

Адміністрація мережі, як повідомляє ВВС, видаляє оголошення, що мають на меті «делегітимізувати будь-який законний спосіб або процес голосування». Нещодавно рекламники Трампа проплатили оголошення, у яких стверджували, що голосування поштою може стимулювати підробку голосів. Це в той самий час, коли через пандемію набагато більше людей, ніж зазвичай, голосуватимуть на виборах, користуючись поштою.

Соцмережа також видалила рекламу, профінансовану Трампом, у якій йдеться, що прийняття біженців збільшить ризик зараження COVID-19. Оголошення показували суперника Трампа Джо Байдена, який розповідав про кордон США та шукачів притулку. Понад 38 версій реклами побачили сотні тисяч людей до того, як її було видалено.

«Ми не допускаємо заяв про те, що певні люди загрожують фізичній безпеці, здоров’ю або виживанню людей ,на основі їх національного походження або імміграційного статусу», — аргументував свої дії Facebook.

Роб Гаррен з Facebook заявив: «Минулого тижня ми заявили, що забороняємо рекламу, яка передчасно оголошує про перемогу. Ми також не дозволятимемо рекламу зі змістом, який прагне делегітимізувати результати виборів».

Facebook також заборонив рекламу, яка вихваляє, підтримує або представляє мілітаризовані соціальні рухи. Компанія уважно стежить за забороненою організацією «Горді хлопці», прослідкувавши за нею за посиланням президента Трампа на першому з трьох телевізійних дебатів.

Але віце-президент Facebook з глобальних справ Нік Клег відхилив заклики заборонити всі політичні оголошення напередодні голосування. «Ми блокуємо набагато більше політичної реклами, ніж люди вважають», — сказав він і додав: «у другому кварталі цього року ми заблокували показ близько 750 000 політичних оголошень на нашій платформі, які не відповідали нашим вимогам».

3 вересня Facebook оголосив, що не буде розміщувати жодної нової політичної реклами за сім днів до виборів у США 3 листопада. Однак корпопація все ще дозволить рекламувати існуючі оголошення й націлювати їх на різних користувачів.

Між тим американське видання прогнозує Байдену перемогу на виборах в США. Ймовірність перемоги кандидата від демократів над Трампом — 85%