Автовиробники Fiat Chrysler і Peugeot створили об'єднану компанію Stellantis
Getty Images

Італо-американська Fiat Chrysler Automobiles NV (FCA) і французька PSA Group в суботу закрили операцію зі злиття, в результаті якого вони створили одного з найбільших автовиробників у світі — Stellantis NV.

Про це повідомляє пресслужба Stellantis, а деталі розповідає Reuters.

Як повідомляє в пресрелізі Stellantis, торги акціями компанії під тикером (короткою назвою) STLA почнуться в Парижі та Мілані 18 січня, в Нью-Йорку — 19 січня.

Згідно з даними за 2019 рік, компанія є третім найбільшим автовиробником в світі за обсягом продажів, пише The Wall Street Journal. Капіталізація FCA і PSA разом узятих становила понад $51 млрд на закриття торгів у п'ятницю.

PSA і FCA домовилися про злиття ще 18 грудня 2019 року. У вересні 2020 року компанії змінили умови угоди через зміну обставин в зв'язку з пандемією. Акціонери PSA і FCA схвалили злиття на початку січня 2021 року.

Вартість угоди про злиття — $52 млрд. Компанію очолить чинний гендиректор PSA Карлос Таварес. В обʼєднаній компанії акціонери FCA і Groupe PSA отримали по 50%.

Група Stellantis планує щорічно продавати приблизно 8,1 млн авто. У компанії заявили, що матимуть достатньо ресурсів для того, щоб розпочати виробництво електрокарів та конкурувати з більшими конкурентами, зокрема Toyota та Volkswagen.

Як відзначає WSJ, одним з основних завдань Тавареса є інтеграція виробництва двох компаній, що мають близько 50 заводів в світі. За даними LMC Automotive, багато підприємств мають низький ступінь завантаження виробничих потужностей.

Крім цього, очільник Stellantis хоче зміцнити позиції компанії в Китаї. Там частка FCA і PSA разом узятих становила в минулому році менше 1% від загального продажу. Також він вирішуватиме проблему збитковості операцій Fiat Chrysler в Європі.

Stellantis стикається з необхідністю інвестувати в розробку електромобілів, щоб не відставати від інших представників галузі, включаючи General Motors Co., яка планує витратити $ 27 млрд до 2025 року на виробництво електричних та самокерованих автомобілів.

Stellantis розраховує направити на розвиток нових технологій значну частину коштів, заощаджених завдяки злиттю. Очікується, що економія становитиме $6 млрд на рік.

Однак спочатку автовиробникові необхідно вирішити проблему дублювання виробничих операцій і модельного ряду, при цьому не закриваючи заводи і не відмовляючись від брендів. Адже саме це обіцяло керівництво компаній, що об'єдналися. На думку аналітиків, завдання може виявитися непростим в умовах зниження попиту через пандемію.

Влітку 2019 року Fiat Chrysler передумала обʼєднуватися з Renault через політичні умови у Франції.

Як ми писали раніше, американський бізнес нового автоконцерну Stellantis збирався очолити Майк Менлі.

У вересні 2020 року в Європі вперше продали більше електрокарів, ніж дизельних авто