Азербайджан і Вірменія поновили бойові дії. Є жертви серед цивільних

Міністерство іноземних справ Вірменії звинувачує в розпалюванні війни Баку, а Міноборони Азербайджану заявляє, що нападником є Єреван.

Вірменські урядовці заявили: «Сьогодні вранці азербайджанська сторона здійснила ракетні атаки по всій лінії зіткнення, поціливши також по мирним поселенням, включаючи столицю Степанакерт».

Між тим азербайджанський уряд повідомив протилежну інформацію: «27 вересня близько 06:00 збройні сили Вірменії, здійснивши масштабні провокації, піддали інтенсивному обстрілу позиції азербайджанської армії уздовж всієї лінії фронту і наші населені пункти, розташовані в прифронтовій зоні, з великокаліберної зброї, мінометів і артилерійських установок різного калібру. Мирні жителі і населені пункти Азербайджану піддані обстрілу противника».

За даними Вірменії, Азербайджан нібито завдав ракетних ударів по мирних населених пунктів. У Міноборони Азербайджану свідчать про протилежне — війська Вірменії нібито інтенсивно обстріляли азербайджанські прикордонні населені пункти: «В результаті <...> серед мирного населення є вбиті і поранені».

Також Баку заявляє про початок «контрнаступальної операції по всьому фронту»: «особовий склад і танкові підрозділи за підтримки підрозділів артилерії, авіації і безпілотників, виявивши велику кількість живої сили, військові об'єкти і бойову техніку ЗС Вірменії, <...> знищують їх». Урядовці повідомляють про 12 знищених ЗРК Вірменії і збитий бойовий вертоліт Азербайджану.

Єреван заявляє про втрати Азербайджану «в живій силі і техніці, зокрема, три підбиті танки».

Позиція уряду Вірменії, згідно даних вірменського видання Aravot, полягає в покладанні відповідальності за початок активних бойових дій на військово-політичне керівництво Азербайджану. При цьому вірменська сторона повідомляє, що були збиті два вертольоти і три БПЛА Азербайджану. 

Міністр оборони Вірменії Давид Тоноян провів розмову  з особистим представником голови ОБСЄ Анджеєм Каспршиком. Тоноян, описуючи ситуацію на кордоні, заявив, що «Азербайджан розв'язав чергову провокацію».

Командувач армією оборони невизнаного Нагірного Карабаху Джалал Арутюнян повідомив, що азербайджанські війська о 07:10 перейшли в наступ по всій лінії зіткнення, але напад азербайджанських військ за кількома напрямками було відбито. За словами Арутюняна, азербайджанці зазнали втрат у живій силі і техніці, зокрема, були підбиті три їхні танки.

Позиція Азербайджану: міноборони Азербайджану заявляє, що 27 вересня близько 06:00 війська Вірменії піддали інтенсивному обстрілу з великокаліберних гармат, мінометів і артилерійських установок позиції азербайджанської армії, розташовані у фронтовій зоні, а також кілька населених пунктів.

Також у прес-службі Міністерства оборони Азербайджану заявили, що інформація, поширена вірменською стороною про три підбиті танки, два вертольоти і три БЛА азербайджанської армії, є дезінформацією. Ці заяви наводить азербайджанське інформагентство Report.

Довідка. Неоголошена війна триває за Нагірний Карабах — регіон на Південному Кавказі. Фактично більша його частина контролюється невизнаною Нагірно-Карабаською Республікою, яка формально (відповідно до кордонів республік СРСР) є територією Азербайджану. Займає східні та південно-східні гірські та передгірські райони Малого Кавказу, разом з Рівнинним Карабахом складає географічну область Карабах.

Невизнана «Нагірно-Карабахська республіка» знаходиться на південному заході Азербайджану: офіційний Баку вважає її окупованою територією. У 1994-му після шести років війни був підписаний Бішкекський протокол, за яким Азербайджан, Вірменія і «НКР» домовилися про припинення вогню. На лінії зіткнення час від часу спалахують конфлікти, черговий сплеск насильства ми спостерігаємо сьогодні.

12 липня 2020 року на кордоні Вірменії та Азербайджану почалися бої: Баку звинуватив вірменську сторону в порушенні режиму припинення вогню, а Єреван — азербайджанську в перетині кордону «без видимих ​​причин».

20 вересня президент Азербайджану звинуватив Вірменію в підготовці до «нової великої війни».

Між тим нагадуємо, що в Україні триває неоголошена війна з Росією — для прикладу, 6 вересня ми повідомляли про обстріл проросійськими бойовиками українських позицій, тоді загинув наш військовий. Командування ООС каже про спрямований зрив домовленостей бойовиками