Азербайджан припиняє військовий стан з 12 грудня
Getty Images

Однопалатний парламент Азербайджану Міллі Меджліс затвердив постанову про скасування військового стану в країні.

Влада скасує військовий стан в 0:00 за місцевим часом 12 грудня, пише «Report». Його ввели в Азербайджані 27 вересня, коли країна вступила у війну з Вірменією в Нагорному Карабасі.

Військовий стан передбачав комендантську годину в ряді регіонів Азербайджану і проведення мобілізації. Перед цим Баку заявляв, що армія країни повністю укомплектована і проводить загальну мобілізацію не потрібно.

В Баку 10 грудня пройшов парад на честь перемоги в Нагірному Карабасі

У столиці Азербайджану Баку відсвяткували «визволення» від вірменських сил частини Нагірного Карабаху і сусідніх територій країни за результатами шеститижневого конфлікту. Вулицями міста пройшли близько трьох тисяч військових, проїхали танки й інша військова техніка — загалом близько 150 одиниць. Над містом пролетіла бойова авіація й безпілотники, а в сусідній Бакинській бухті проодемонстрували маневри військові кораблі, повідомляє «Радіо Свобода».

На параді був присутній Реджеп Таїп Ердоган  — президент Туреччини, союзника Азербайджану. Турецькі військові теж узяли участь у параді.

Передісторія

Нова війна в Нагірному Карабасі почалася 27 вересня.

9 листопада Вірменія та Азербайджан за посередництва РФ підписали угоду щодо припинення війни в Нагірному Карабасі з опівночі 10 листопада.

Документ передбачає, що до регіону вводяться російські миротворці, столиця населеного вірменами Карабаху Степанакерт залишиться під контролем вірмен.

Вірменія вже завершила виведення своїх сил з усіх цих районів.

В Азербайджані такий результат війни сприйняли як перемогу. Згідно з рішенням президента Ільхама Алієва, 10 листопада відзначатиметься в Азербайджані як День перемоги.

Україна не визнала «миротворцями» російських військових у Карабасі. Український дипломат сумнівається в ефективності «миротворчої» місії РФ на півдні Кавказу.

Азербайджан вперше оприлюднив втрати у війні в Нагірному Карабасі. Загинуло понад 2,7 тис. військових