Байден призначить генпрокурора Каліфорнії секретарем з охорони здоров'я США
Getty Images

Новообраний президент США Джо Байден обрав генерального прокурора Каліфорнії Хав'єра Бесерру своїм міністром охорони здоров'я. Так він надав захиснику закону про доступну медичну допомогу головну роль у нагляді за реакцією адміністрації США на коронавірус.

В разі підтвердження Сенатом 62-річний Бесерра стане першим латиноамериканцем, який очолить Департамент охорони здоров'я та соціальних служб, повідомляє The Guardian. Бюджет агентство складає понад $1 трлн, в ньому працює 80 000 співробітників й воно відповідає за ліки та вакцини, передові медичні дослідження та програми медичного страхування, що охоплюють понад 130 млн американців.

Бeceррa очолить агентство охорони здоров'я, оскільки воно намагається впоратись із хвилею коронавірусу, яка включає рекордну кількість заражень. Інституція готує масштабні зусилля для вакцинації американців проти вірусу. Щоденна кількість загиблих за останні дні перевищила 2 000. За даними Університету Джона Хопкінса, понад 282 000 американців померли від COVID-19.

Вперше про майбутнє призначення повідомила газета New York Times. Reuters також цитує два неназваних джерела, які заявляють, що Байден призначить Бесерру.

Офіційне оголошення про вибір можуть оприлюднити в понеділок, заявило одне з джерел, знайомих з рішенням. Минулого тижня Байден назвав кількох очільників своєї команди охорони здоров’я, і очікується, що повний склад команди він оголосить цього тижня.

«Байден виконує зобов'язання зробити свій кабінет відображенням різноманітності», — сказав Роберт Гарсія, мер Лонг-Біч, Каліфорнія, і давній союзник Бесерри та Байдена.

Гарсія сказав, що «Бесерра має значний досвід у галузі охорони здоров'я, але я думаю, що це (призначення) стосується не лише цього (досвіду). Обраний президент обрав людину із найвищим рівнем доброчесності та інтелекту».

Як генеральний прокурор Каліфорнії, Бесерра очолював коаліцію демократичних штатів, захищаючи Obamacare від зусиль адміністрації Трампа скасувати її. Ця юридична справа очікує рішення Верховного суду наступного року.

Реформа охорони здоров'я та захисту пацієнтів у США, також іноді Obamaсare або ObamaAct — наймасштабніша реформа системи охорони здоров'я в історії США з середини 1960-х років. Прийнята у 2010 році.

Колишній головний демократ у палати депутатів, Бесерра зіграв роль у прийнятті закону про охорону здоров'я Обами Конгресом у 2009 і 2010 рр. Тоді він сказав журналістам, що однією з основних мотивацій для нього була наявність десятків тисяч незастрахованих людей у очолюваній ним ​південній Каліфорнії .

Нагляд за боротьбою з коронавірусом буде найскладнішим завданням, яке Бесерра коли-небудь передбачав. До наступного року США будуть задіяні в масовій кампанії вакцинації, основу для якої заклала адміністрація Трампа.

Як генпрокурор Каліфорнії, Бесерра іронічно став відомим в демократичних юридичних колах як людина, яка судилася з Трампом більше за всіх. Окрім охорони здоров'я, позови зосереджувалися на питаннях імміграції та екополітики.

Його мати народилася в Халіско, Мексика, й емігрувала до США після одруження з батьком.

Цього ж дня адвокат Трампа Руді Джуліані потрапив до лікарні з COVID-19.

Байден оголосив імена комунікаторів Білого дому — у переліку лише жінки