Вибори президента США. Підрахунки тривають, переможця спрогнозувати важко (iнфографіка, оновлюється)
Getty Images

Станом на 16:30 за Києвом у США продовжують підраховують результати голосування на виборах президента. Зранку кандидат від Демократичної партії Джо Байден перемагав чинного президента представника Республіканської партії Дональда Трампа за попередніми підрахунками. Але потім Трамп скоротив розрив.

Остаточні результати залежать від того, хто здобуде перемогу у штатах, де підрахунки ще тривають. Для перемоги на президентських виборах кандидату необхідна підтримка 270 з 538 членів колегії виборників, що формується з представників усіх 50-ти штатів.

За ходом підрахунків можна слідкувати за інтерактивною інфографікою «Голоса Америки».

Наразі республіканці на чолі із Трампом мають підтримку у штатах Індіана (11), Кентуккі (8) та Оклахома (7), Південна Дакота (3), Небраска (3), Міссурі (10), Арканзас (6), Теннесі (11), Алабама (9), Південна Кароліна (9),Західна Вірджинія (5), Айдахо (4), Вайомінг (3), Юта (6), Північна Дакота (3), Луїзіана (8), Міссісіпі (6), Огайо (18), Канзас (6) .

Представник демократів здобуває перемогу у штатах Нью-Йорк (29), Вермонт (3), Массачусетс (11), Делавер (3), Нью-Джерсі (14), Меріленд (10), Колумбія (3), Вашингтон (12), Орегон (7), Каліфорнія (55), Нью-Мексико (5), Колорадо (9), Коннектикут (7), Іллінойс (20), Вірджинія (13), Нью-Гемпшир (4).

Реакція кандидатів на результати

Кандидати в президенти США Дональд Трамп і Джозеф Байден висловили впевненість у своїй перемозі на виборах. Водночас чинний президент розповів, що в нього намагались «вкрасти» його результат.

«Ми великі, але вони намагаються вкрасти вибори. Ми ніколи не дозволимо їм це зробити. Голоси не можуть бути зараховані після завершення голосування!» — написав Трамп у Twitter.

Twitter позначив новий пост президента США як сумнівне твердження, що може ввести в оману щодо виборчого процесу.

Трамп написав твіт після заяви Байдена в рідному штаті Делавер. Кандидат від Демократичної партії заявив, що він переможе у всіх штатах, що належать Трампу в 2016 році. Про це повідомляє веб-сайт Yahoo News.

«Ми вважаємо, що ми на шляху до перемоги на цих виборах. Це ще не кінець, поки не будуть підраховані всі голоси. Не моя справа і не справа Дональда Трампа говорити, хто переміг на цих виборах», — підкреслив Байден.

Довідка

У США голоси рахуються за допомогою механізму виборників.

Кожен штат має свою квоту виборників, яка дорівнює кількості членів обох палат Конгресу від даного штату. Саме члени колегії зрештою обирають нового президента США.

Chas News повідомляв, що передвиборчий сайт Трампа «хакнули» невідомі. 

Раніше ми писали, що Трамп і Байден провели останні дебати.

«Ставиться до посади як до реаліті-шоу». Обама розкритикував політику Трампа (відео)