Трамп і Байден провели останні дебати

Під час президентських дебатів, що відбулися у США в ніч на п’ятницю (уранці за київським часом) кандидати Дональд Трамп та Джо Байден частину часу обговорювали міжнародні питання.

Про це повідомляє «Європейська правда» та «Інтерфакс».

Дискусія кандидатів — останні дебати перед виборами, що відбудуться 3 листопада. Таким чином, замість трьох раундів дебатів відбулося два – одна телесуперечка була скасована через хворобу Трампа.

Дебати відбулися за зміненим правилами. Зокрема, модераторові дали право вимикати мікрофон одного з кандидатів, поки говорить інший. Це стало головною відмінністю нинішніх дебатів від тих, що відбулися наприкінці вересня, адже минулого разу телешоу відбувалося «в режимі бою без правил» і запам'яталося численними взаємними образами опонентів, під час яких ті називали один одного «клоун», «брехун», «цуцик Путіна» та ін.

Запевнення у недружності до Росії

Міжнародна політика США не була однією з головних тем дебатів, але її зачепили під час обговорення інших питань, зокрема – говорячи про втручання Росії у американські вибори, Байден звинуватив Трампа у використанні неперевіреної інформації від РФ.

«Його друг Руді Джуліані – це ж немов російський заручник. Йому надавали інформацію, яку росіяни... яка не є правдою»,  — обурився Байден, заявивши, що радник за питань безпеки нібито попереджав Трампа про небезпечні зв’язки Джуліані з РФ.

Трамп у відповіді запевнив, що він є противником РФ, бо надавав Україні більшу допомогу для боротьби проти російської агресії, згадавши зокрема постачання «Джавелінів».

«Нікого не було жорсткішого, ніж я, стосовно  Росії.  Починаючи з санкцій... Коли він (Байден у часи президента Обами) продавав (постачав до України) подушки та ковдри, я продавав Україні протитанкову зброю. Тому немає нікого жорсткішого стосовно Росії, ніж Дональд Трамп», — заявив чинний президент.

«Відносини із «розбійниками» на світовій арені»

Під час дебатів зачіпали питання відносин США та Північної Кореї, у тому числі кількох зустрічей Трампа із лідером КНДР Кім чен Ином, які відбулися попри те, що раніше такі контакти вважали неприйнятними.

Трамп заявив, що зустрічався із північнокорейським диктатором, аби уникнути війни.

«У нас (із Північною Кореєю) дуже добрі відносини і немає війни», — пояснив він.

Це викликало жорстку критику Байдена. «Він легітимізував КНДР. Він називає своїм добрим товаришем вбивцю, головоріза. У підсумку  вони отримали ракети, здатні досягнути території США простіше, ніж будь-коли. Це немов говорити про добрі відносини з Гітлером перед його вторгненням до решти країн Європи», — заявив Джо Байден.

Байден розкритикував Трампа за спроби налагодити хороші особисті стосунки з лідерами країн, які вважаються суперниками Вашингтона. «Він прагне порозумітися з розбійниками — з Росією, Китаєм, КНДР і одночасно — свариться з нашими союзниками», — сказав Баден під час теледебатів.

Трамп же підкреслив, що «порозумітися з лідерами інших країн — це добре, а не погано».

Байден розкритикував підхід Трампа до ядерної проблеми КНДР, заявивши, що якби цим займався він, то став би сідати за стіл переговорів тільки в обмін на обіцянку Пхеньяна скорочувати свій ядерний арсенал.

Трамп констатував, що за вісім років, протягом яких Байден був віцепрезидентом США, Вашингтону нічого не вдалося зробити для вирішення проблеми КНДР.

«Гроші з Росії»

Трамп заявив, що його суперник, кандидат від Демократичної партії Джо Байден повинен пояснити походження «$3,5 млн, отриманих від Росії».

Пряма мова Трампа: «Джо отримав $ 3,5 млн від Росії, був у дружніх стосунках з мером Москви, він повинен пояснити це. Я жодних грошей від Росії не отримував».

Пряма мова Байдена: «Я не брав ні гроша ні в якого зарубіжного джерела. Я опублікував свої податкові декларації за всі 22 роки. Ви – жодної».

Джо Байден також зазначив, що в роботі його сина Хантера в українській компанії Burisma «не було нічого неетичного».

Перебіг дебатів

Дебати чинного президента США і колишнього віце-президента мали пройти в три етапи.

74-річний Трамп і 77-річний Байден зустрічалися на дебатах 29 вересня, а через кілька днів після цього у Трампа діагностували коронавірусну хворобу COVID-19.

2 жовтня Трампа госпіталізували, а вже 5 жовтня – виписали з медцентру. Повернувшись до роботи в Білий дім, хворий президент зняв маску. Його лікар заявив, що у Трампа вже немає симптомів хвороби.

Трамп заявляв, що прийде на другий раунд дебатів, а Байден висловлював думку, що якщо той ще буде інфікованим, то дебати проводити не можна.

10 жовтня Комісія з президентських дебатів скасувала другі дебати.

Байден перед фінальними дебатами з президентом Дональдом Трампом здав тест на COVID-19, як повідомив його передвиборчий штаб.

Вибори президента США заплановані на 3 листопада.

Раніше ми писали, що британське видання The Economist прогнозує Байдену перемогу на виборах в США. 

Chas News повідомляв, що президент США Дональд Трамп найбільше у світі поширює фейкові новини про COVID-19.

 

Взаємні образи та звинувачення. Як пройшли перші дебати Трампа і Байдена