Трамп найбільше у світі поширює фейкові новини про COVID-19

Дослідники проаналізували 38 мільйонів публікацій, опублікованих англійською мовою у світі між 1 січня і 26 травня 2020 року. З'ясувалося, що в 38% фейків про коронавірус було посилання на президента Трампа, повідомляє The New York Times.

За словами директора Корнельського альянсу за науку і головного автора дослідження Сари Еванегі, для вчених стало сюрпризом, що Трамп виявився найбільшим джерелом фейків про коронавірус.

Дослідники виявили 11 головних тем дезінформації. Серед них, наприклад, була теорія від президента США, що пандемію влаштували демократи одночасно зі спробою імпічменту Трампа. Найпоширенішою темою стали «чудодійні ліки», в тому числі протималярійні препарати, які рекламував політик.

Також автори дослідження заявляють, що промови Трампа збільшували кількість фейкової інформації. Наприклад, в кінці квітня він припустив, що ультрафіолет допомагає в лікуванні COVID-19 й висловив думку про можливість застосування дезінфікуючих засобів для лікування коронавірусу. Після цього з'явилося більше 30 тисяч публікацій на цю тему, хоча ще за кілька днів до того їх було менше 10 тисяч.

За словами дослідників, перед підготовкою доповіді вони думали, що зіткнуться з великою кількістю теорій змови, а не з фейками, які поширює Дональд Трамп.

База даних, яку використовував Корнеллський університет, охоплює публікації в таких країнах, як США, Великобританія, Індія, Ірландія, Австралія, Нова Зеландія і ряді африканських та азіатських країн.

Для прикладу, Трамп протягом 2020 року неодноразово заявляв про ефективність гідроксихлорохіну в лікуванні пацієнтів з COVID-19. На початку спалаху пандемії він розповів, що сам почав приймати даний препарат, оскільки «чув про нього багато хорошого». За його словами, він сам запитав лікарів Білого дому, чи можна йому приймати ці ліки. Медики відповіли, що не заперечують.

Гідроксихлорохін — протималярійний препарат, який існує вже не одне десятиліття. У багатьох країнах під час пандемії його використовують для лікування коронавірусу.

Трамп також заявляв, що, оскільки дезінфікуючі засоби знищують вірус за хвилини, його можна вбити, наприклад, ін'єкцією такого засобу або якимось ще способом вживання всередину. Він також пропонував розглянути в якості лікування світло і тепло. Пізніше медики розкритикували таку ідею американського лідера, а сам Трамп сказав, що висував ці пропозиції саркастично.

На початку серпня компанія Facebook вперше втрутилася в зміст офіційної сторінки президента США, а Twitter пішов далі — позбавив передвиборний штаб Трампа права розміщувати нові повідомлення, заявивши, що глава Білого дому поширює неправдиву інформацію про COVID-10.

Повідомлення, що містить посилання на інтерв'ю Трампа телепрограмі Fox & Friends, було розміщено на офіційній сторінці президента США в Facebook 5 серпня. Пізніше воно з'явилося в особистому акаунті Трампа в Twitter.

В опублікованому фрагменті відео глава Білого дому заявляв, що він продовжує наполягати на відкритті шкіл в США і відновленні занять у класах для всіх учнів. Трамп сказав, що, на його думку, діти «мають майже повний імунітет» від коронавірусу.

Через кілька годин повідомлення було видалено з офіційної сторінки президента США в соцмережі. Представник компанії заявив, що Facebook був змушений зробити це, тому що опубліковане «відео містить помилкові твердження про те, що якась група людей має імунітет від коронавірусу»

Представниця Twitter Ліз Келлі також заявила, що повідомлення, опубліковане виборчим штабом президента, порушує правила соцмережі. Офіційна сторінка штабу була заблокована до моменту, поки пост, що викликав незадоволення, не буде видалений.

Facebook видаляв й оголошення, до яких мав стосунок Трамп – читайте наше повідомлення про те, як соцмережа бореться з політичною рекламою напередодні президентських виборів-2020 у США.