Байден все ближче до перемоги. Трамп готується звернутися до Верховного суду
Getty images

Станом на 11:00 за Києвом четверга, за результатами попереднього підрахунку, кандидат від Демократичної партії Джо Байден перемагає чинного президента, представника Республіканської партії, Дональда Трампа, проте у будь-який момент результати можуть змінитись через ключові штати.

Про це повідомляють «Голос Америки», BBC, Reuters та Politico.

Республіканці на чолі із Трампом мають підтримку у штатах:

Індіана (11), Кентуккі (8), Оклахома (7), Південна Дакота (3), Небраска (2), Міссурі (10), Арканзас (6), Теннесі (11), Алабама (9), Південна Кароліна (9), Західна Вірджинія (5), Айдахо (4), Вайомінг (3), Юта (6), Північна Дакота (3), Луїзіана (8), Монтана (3), Айова (6), Техас (38), Флоріда (29), Міссісіпі (6), Огайо (18), Канзас (6).

 Представник демократів здобуває перемогу у штатах:

Нью-Йорк (29), Вермонт (3), Массачусетс (11), Делавер (3), Нью-Джерсі (14), Меріленд (10), Колумбія (3), Вашингтон (12), Орегон (7), Каліфорнія (55), Нью-Мексико (5), Колорадо (9), Коннектикут (7), Іллінойс (20), Вірджинія (13), Нью-Гемпшир (4), Гаваї (4); Арізона (11), Мен (2), Вісконсин (10); Мічиган (16) (Останній доданий штат).

Підготовка до судових позовів

Трамп заявив, що готовий звернутися до Верховного суду, і його кампанія просить донорів-республіканців допомогти у фінансуванні судових позовів. Такі процеси зрештою можуть дійти до вищої судової інстанції США.

Партнер по кампанії Байдена Камала Гарріс оголосила в Твіттері прохання до прихильників внести $5 на допомогу в оплаті судових процесів, які можуть «розтягнутися на кілька тижнів».

Підрахунок голосів в Філадельфії Трамп вважає незаконним — адвокат Трампа Джуліані

Особистий адвокат 45-го президента США Дональда Трампа Руді Джуліані заявив, що підрахунок голосів у Філадельфії, штат Пенсільванія був «абсолютно незаконним», повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Він заявляє: «На жаль, мені шкода це говорити про своє рідне місто, але у Філадельфії є ​​репутація міста з шахрайством на виборах». За словами Джуліані, «еліта намагається вкрасти ці вибори».

Особистий адвокат Трампа зазначив, що збирається з'ясувати, «скільки мертвих людей проголосувало тут».

Від штату Пенсільванія в Колегію виборників будуть направлені 20 осіб.

Штаб Трампа через суд вимагає зупинити підрахунок у ключовому Мічигані

Штаб Трампа подав позов у штаті Мічиган з вимогою призупинити підрахунок голосів. Про це заявив менеджер кампанії Трампа Білл Степ'єн, повідомляє «Європейська правда».

Причина позову, за словами Степ’єна — у ненаданні «повноцінного доступу» кампанії Трампа до численних місць підрахунку голосів, що гарантує законодавство штату. «Сьогодні ми подали позов до суду штату Мічиган, щоб призупинити підрахунок до тих пір, поки не буде надано повноцінний доступ», — йдеться у його заяві. 

Окремо штаб Трампа вимагає переглянути ті бюлетені, які вже були підраховані, поки у штабу нібито не було доступу. 

«Президент Трамп прагне, щоб всі законні голоси були враховані в Мічигані і всюди», — йдеться у заяві. 

Мічиган — один із ключових штатів,  де перемогу одного із кандидатів важко спрогнозувати до остаточного підрахунку голосів. За оцінкою The New York Times, після підрахунку 94% бюлетенів Байден лідирує з 49,6%, у Трампа - 48,7%.

Байден переміг Трампа у ключовому Вісконсині

Кандидат в президенти США від Демократичної партії Джо Байден виграв вибори у Вісконсині. Як повідомляє «Європейська правда», про це свідчать дані Politico, CNN та AP.

За даними Politico, Байден переміг з 49,6%, у Трампа — 48,9%. Це дані після опрацювання 95% голосів. Вважається, що кількість ще не підрахованих бюлетенів не змінить ім'я переможця.

Голова виборчої комісії штату Вісконсин заявила в середу, що перевага Джо Байдена в підрахунку голосів відбулась після того, як кілька великих міст штату, в тому числі Мілуокі, Грін-Бей і Кеноша, повідомили про результати голосування поштою.

Перемога у Вісконсині дає 10 голосів виборників, що наближає Байдена до необхідного для перемоги на виборах мінімуму у 270 голосів. 

Байден також має високі шанси перемогти у Пенсільванії. Цієї перемоги достатньо, щоби він закріпив за собою більшість виборців та здобув посаду президента США.

У 2016 році Трамп став першим кандидатом у президенти від Республіканської партії, який переміг у штаті Вісконсин за понад три десятиліття.

Штаб Трампа вимагатиме перерахунку у Вісконсині, де лідирує Байден

Штаб Трампа повідомив, що запросить про перерахунок голосів в ключовому штаті Вісконсин, де з невеликою перевагою лідирує Джо Байден. Про це заявив менеджер кампанії Трампа Білл Степ'єн, повідомляє «Європейська правда».

Вісконсин входить до списку ключових штатів, де перемогу одного із кандидатів важко спрогнозувати. Перемога у Вісконсині дає 10 голосів виборників.

Перемога у Вісконсині є важливою для перемоги Джо Байдена на виборах в цілому. Після обробки понад 98% бюлетенів розрив між кандидатами складає 0,6% або 20 533 голоси на користь Байдена, за оцінкою The New York Times.

У середу вранці Трамп, який прагне переобратися на другий термін, назвав «дуже дивним» лідерство Байдена у кількох ключових штатах, де Трамп лідирував на початку підрахунку голосів.

Перемога Байдена у Мічигані

Байден переміг у Мічигані, одному із ключових штатів, який може забезпечити йому перемогу на виборах. Про це повідомляє «Європейська правда».

За підрахунком видання Politico, після обробки 99% бюлетенів Байден набирає 50,5% голосів, а Дональд Трамп — 48%. Телеканал CNN наводить схожі дані — у Байдена 50,4%, а Трампа — 48%.

Телеканал Fox News також наводить підрахунок голосів, який свідчить про перемогу демократа: 50,5% у Байдена, 48% у Трампа.

Перемога у Мічигані дає 16 голосів виборників. Для загальної перемоги Байдену потрібно виграти ще в одному штаті, наприклад, у Неваді чи Пенсильванії.

Трамп написав у Twitter, що вважає себе переможцем виборів в Мічигані і ще трьох «хитких» штатах — Пенсильванії (20 голосів вибірників), Північній Кароліні (15 голосів) і Джорджії (16 голосів). У цих трьох штатах триває підрахунок голосів.

Проблеми із Джорджією, Пенсильванією та Мічиганом

У Детройті, штат Мічиган, в середу вдень було викликано поліцію, яка охороняла двері до пункту підрахунку голосів, оскільки деякі протестуючі ззовні вимагали доступу для моніторингу процесу. За даними Детройтської вільної преси, в будинку вже було близько 200 людей, які спостерігали за голосуванням.

Трамп також подає позов проти Джоджії щодо припинення там підрахунку голосів. У його передвиборчій кампанії йдеться про те, що спостерігач республіканських виборчих дільниць у південному штаті став свідком незаконного додавання 53 бюлетенів, які пізніше були відсутніми, до голосів у окрузі Чатем.

Як повідомлялося, Байден також має високі шанси перемогти у Пенсильванії. Цієї перемоги достатньо, щоби він закріпив за собою більшість виборників та здобув посаду президента США.

Байден запустив сайт щодо переходу влади від Трампа

Байден та його партнер по перегонам Камала Гарріс запустили веб-сайт перехідного періоду, спрямований на підготовку до передачі йому влади.

В даний час на сайті, доступному також іспанською мовою, опубліковано тільки одне повідомлення. У ньому вказується, що в декількох штатах США все ще здійснюється підрахунок голосів.

«Криза, перед якою опинилась країна, сувора – від пандемії до економічної рецесії, від кліматичних змін до расової несправедливості. Команда перехідного періоду буде продовжувати готуватися повним ходом, щоб адміністрація Байдена і Харріс могла приступити до роботи в перший день», — йдеться в повідомленні.

У Нью-Йорку на акції після виборів — заворушення, кілька десятків людей затримали

Ввечері середи в Нью-Йорку на акції протесту, що пройшла після виборів в США, відбулися зіткнення демонстрантів з правоохоронцями, передає New York Post.

Увечері 4 листопада, як пише ABC News, пара сотень демонстрантів вийшла на вулиці Манхеттена, вимагаючи чесного підрахунку голосів на президентських виборах. Демонстранти пройшли по П'ятій авеню, виступаючи за «справедливість, чесність і демократію».

Мирний протест став жорстким, коли демонстранти з парку Вашингтон-сквер рухалися через Вест-Віллідж після 19:30 за місцевим часом.

Учасники вигукували гасла проти поліцейських, було зафіксовано кілька фактів підпалу сміття, а вже до 20:00 спалахнули сутички з поліцейськими.

За даними поліцейського департаменту Нью-Йорка, у результаті правоохоронцями було затримано понад 20 осіб.

«Ми цінуємо свободу слова. Нашим головним пріоритетом була і завжди буде безпека. Ми заарештували понад 20 осіб, які намагалися захопити мирну акцію протесту, розпалюючи багаття, кидаючи сміття і яйця на Манхеттені», — йдеться в повідомленні департаменту в Twitter.

Поліція також опублікувала фото ножів і електрошокера, які були конфісковані під час протестів.

Поліція Нью-Йорка затримала щонайменше 58 чоловік у зв'язку з протестами. Про це повідомляє The New York Times, посилаючись на анонімне джерело.

За даними NYT, щонайменше трьох людей затримали через підпали сміттєвих баків, ще частина — за блокування входу в метро. Джерела ABC News кажуть, що затриманих звинуватили в опорі арешту, порушення громадського порядку, проведенні незаконної акції і створенні перешкод владі. Також поліція повідомила, що знайшла у деяких затриманих зброю, в тому числі ножі і потужні петарди М-80, які можуть призвести до травм.

Акція протесту в Нью-Йорку почалася після того, як Трамп зажадав зупинити підрахунок голосів в Мічигані і Пенсільванії.

Хитка ситуація

І Трамп, і Байден заявляють, що вони виграли президентські вибори в США, тоді як остаточний результат висить на «краю бритви». Обидві сторони готуються до судових дій.

Кампанія Трампа оскаржує підрахунок голосів у ключових штатах Вісконсін, Джорджія, Пенсільванія та Мічиган.

Перемога у всіх трьох цих штатах «Іржавого поясу» призвела б до перемоги  Байдена.

Загальна явка на виборах у вівторок, за прогнозами, буде найвищою за 120 років — 66,9%, згідно з виборчим проектом США.

Байдена підтримали 70,5 млн виборців, що найбільше виграв будь-який кандидат у президенти за всю історію. Трамп набрав 67,2 млн голосів, що на чотири мільйони більше, ніж отримав у 2016 році.

Запекла виборча гонка пройшла на тлі пандемії коронавірусу, яка в середу досягла нового рекордного показника — 103 000 випадків у США за день, повідомляє проект COVID Tracking.

Кожен штат США отримує певну кількість голосів для колегії виборників, частково виходячи з його чисельності, із загальною кількістю 538 голосів.

Якщо Трамп дійсно програє у Вісконсині (10 голосів виборців), він повинен перемогти в Джорджії (16 голосів), Північній Кароліні (15), Пенсільванії (20) та Арізоні (11) або Неваді (6).

Довідка

У США можливо набрати більшість голосів, але не стати президентом, бо голоси рахуються не напряму, а за допомогою механізму виборників. І найцікавіше – навіть після підрахунку голосів частина виборників має змогу проголосувати за іншого кандидата.

Кожен штат має свою квоту виборників, яка дорівнює кількості членів обох палат Конгресу від даного штату. Штат із найбільшою кількістю населення, Каліфорнія, має найбільшу кількість голосів у колегії – 55 з 538. Сім найменших – мають по три виборники, але у перерахунку на кількість населення у них – найбільше голосів.

Саме члени колегії – а не звичайні громадяни – зрештою обирають нового президента США.

У 2016 році перемоги Трампа у Вісконсіні, Мічигані та Пенсільванії підтвердили його перемогу.

Chas News повідомляв, що передвиборчий сайт Трампа «хакнули» невідомі. 

Раніше ми писали, що Трамп і Байден провели останні дебати.

 

Вибори президента США — битва за ключові штати