Банк Японії та група приватних фірм анонсує експерименти з випуску цифрової єни
ledgerinsights.com

Більше 30 великих японських фірм розпочнуть експерименти в 2021 році з випуску спільної приватної цифрової валюти. Це сприятиме діджталізації в одній із країн, де найбільше люблять готівку, заявив в четвер організаційний орган групи.

Цей крок — наслідок нещодавно оголошеного плану Банку Японії експериментувати з випуском цифрової ієни. Японія все більше усвідомлює необхідність наздоганяти світові досягнення у галузі фінансових технологій, повідомляє Reuters.

Група, що складається з трьох найбільших банків Японії, а також брокерських компаній, телекомунікаційних фірм, підприємств комунального господарства та роздрібної торгівлі, проведе експерименти з випуску цифрової валюти, яка використовуватиме спільну платформу розрахунків.

«Японія має багато цифрових платформ, жодна з яких не є достатньо великою, щоб перемогти готівкові платежі», — заявив на брифінгу онлайн Хіромі Ямаока, колишній керівник BOJ, який очолює групу.

«Ми хочемо створити структуру, яка спроможна робити різні платформи взаємосумісними», — сказав Ямаока.

За емісію цифрової валюти в експериментах будуть відповідати приватні банки, хоча можливість випуску цифрових ієн іншими суб'єктами не буде виключена, сказав він.

Японці є одними з найбільших любителів готівки в ​​світі, безготівкові платежі становлять лише 20% від загальної суми розрахунків — що значно нижче за Сполучені Штати із 45% та Китай із 70%.

Влада сприяє безготівковим операціям для підвищення продуктивності праці, хоча прогрес і був повільним, частково через незручність цифрових платежів.

Різні цифрові платформи конкурують і залишаються несумісними між собою в Японії, на відміну від Китаю, де кілька величезних платформ домінують на ринку.

Три мегабанки Японії — Mitsubishi UFJ Financial Group Inc, Mizuho Financial Group Inc і Sumitomo Mitsui Financial Group Inc — запровадили свої власні цифрові платіжні системи. Але вони відстають у зусиллях від таких технічних фірм, як підрозділ SoftBank Group PayPay.

Як ми писали ранше, Літні Олімпійські ігри в Токіо більше не переноситимуть, вони мають відбутися влітку 2021 року. 

Японія виходить з рецесії з масштабним зростанням економіки, яке назвали «бум через Zoom»