Бельгія заборонила використання вакцини AstraZeneca від COVID-19 для осіб старше 55 років
Getty Images

Бельгія прийняла рішення не застосовувати вакцину від коронавірусу шведсько-британської компанії AstraZeneca для осіб старше 55 років у зв’язку з недостатньою кількістю даних щодо можливих побічних ефектів. Про це повідомила в середу газета Le Soir.

Вища рада охорони здоров’я прийняла рішення обмежити застосування вакцини AstraZeneca тільки для осіб, вік яких не перевищує 55 років. Це пов’язано з браком інформації про вплив вакцини на людей старшого віку, зазначає видання.

За його даними, в рамках контракту AstraZeneca з ЄС Бельгія повинна одержати 7 лютого першу партію вакцини в 80 тис. доз. Згідно національної стратегії вакцинації в даний час в Бельгії прищеплюють пацієнтів будинків для літніх людей та їх персонал, тобто в основному людей з вікової групи старше 65 років, для чого використовується вакцина Pfizer.

Препарат AstraZeneca буде застосовуватися в рамках переходу до другого етапу вакцинації, цільовою групою якої стане медперсонал королівства. Широка вакцинація всіх бажаючих розпочнеться в Бельгії тільки навесні, точні терміни стануть відомі в залежності від наявності достатнього обсягу вакцини.

Згідно зі статистикою ВООЗ, у Бельгії 711 417 випадків захворювання, 21 124 особи загинули.

Саме вакцину від AstraZeneca Україна може отримати через ініціативу COVAX.

Україна не отримає через COVAX розроблені вакцини від Pfizer і Moderna. У списку лише AstraZeneca і ще дві на стадії розробки