Україна не отримає через COVAX розроблені вакцини від Pfizer і Moderna. У списку лише AstraZeneca і ще дві на стадії розробки

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов оголосив раніше, що Україна зможе отримати безкоштовно вісім мільйонів доз препарату від COVID-19 в рамках глобальної ініціативи COVAX протягом перших шести місяців 2021 року. При цьому перші препарати надійдуть в країну вже в березні. Вони дозволять прищепити чотири мільйони українців з груп ризику.

Однак які саме вакцини завезуть, він не уточнив. Але це можливо перевірити: західні ЗМІ розповіли, коли і які країни отримають довгоочікувані препарати від коронавірусу.

Як пише американське видання Bloomberg, в рамках COVAX на даний момент будуть поставлятися вакцини компаній AstraZeneka, UBI Group і Sanofi. Як бачимо, в списку немає вже готових вакцин від Pfizer і Moderna, на які роблять ставку в США і Європі.

Інфографіка Bloomberg

При цьому жодна з вакцин, що доставлятимуться за механізмом COVAX, ще не готова.

Так, препарат від британсько-шведської компанії AstraZeneca розробляється спільно з Оксфордським університетом. Випробування призупиняли через серйозні побічні ефекти у добровольців і зараз препарат повернули на другу стадію випробувань.

Вакцина від китайсько-американської компанії UBI Group, яка отримала назву UB-612, поки що тестувалася тільки на тваринах. До 31 грудня 2020 року в Тайвані триватиме перша фаза клінічних випробувань.

Інфографіка Bloomberg

Що стосується вакцини від французької компанії Sanofi, то її препарат перебуває на другій стадії випробувань і стане доступний не раніше кінця 2021 року.

Тобто Україні пропонують безкоштовні вакцини, які ще остаточно не створені. Хоч Степанов і обіцяє, що перші з них надійдуть у березні, не факт, що на той час хоч одна з них буде готова.

Коли чекати масової вакцинації і скільки доз замовила Україна

Bloomberg також опублікувало дані по контрактам, які уклали країни, щоб вакцинувати своє населення. Серед інших є й Україна. Виявляється, наша країна домовилася про постачання вакцин для 5% населення, тобто 2,1 млн людей. Це 4 мільйони доз, що в два рази менше, ніж нам нададуть по лінії COVAX.

Для порівняння, Канада забезпечила себе такою кількістю вакцин, щоб населення можна було прищепити чотири рази, США — для 154% населення, Німеччина — для 172%. Серед країн, які, подібно до України, забезпечили вакцинами лише 5% населення, — Зімбабве, Танзанія, Таджикистан, Уганда.

При цьому Степанов не оголосив, які вакцини зарезервувала наша країна.

Природно, це не кінцеві цифри, і країна закупить ще, але в будь-якому випадку Україна, з урахуванням COVAX, поки що готується вакцинувати лише 15% населення країни.

Велике питання в тому, коли Україна зможе проводити масове вакцинацію. Відповідь на це дає видання The Economist. За розрахунками фахівців, масове вакцинування в Україні, коли препарати опиняться у вільному доступі, зможе початися не раніше квітня 2022 року. У цьому плані Україна також знаходиться на рівні африканських і деяких азіатських країн.

Інфографіка The Economist

Тобто, поки все сусідні країни будуть на шляху до перемоги над коронавірусом, Україна тільки почне масово робити цю процедуру.

Раніше Степанов розповів, коли Україна отримає вакцину від COVID-19.

Очільник МОЗ запевнив, що Україна не використовуватиме російську вакцину від коронавірусу. 

Chas News повідомляв, що вакцина Moderna забезпечить імунітет на три місяці.

У США затвердили вакцину від Moderna