Без екстремальних температур. У США схвалили вакцину Johnson & Johnson від COVID-19

Уряд США в суботу схвалив використання однодозову вакцину від коронавірусу компанії Johnson & Johnson.

Як повідомляє Reuters, Управління із санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і лікарських препаратів уряду США (FDA) надало дозвіл на використання вакцини Johnson & Johnson для дорослих віком від 18 років.

На відміну від двократного дозування вакцин від Pfizer-BioNTech та Moderna, вакцина Johnson & Johnson вимагає лише одного уколу. Крім того, її можна зберігати у звичайному холодильнику, а не при -70°С. Це полегшує транспортування і поширення препарату.

Вакцина виготовлена ​​бельгійською фірмою Janssen.

Результати випробувань, проведених в США, Південній Африці та Бразилії, показали, що ефективність запобігання серйозним захворюванням була більш ніж на 85%.

Тести, в яких взяли участь 44 тис. людей, показали, що загальна ефективність вакцини Johnson & Johnson становить 66%. коли були включені випадки середньої тяжкості. У вакцин Pfizer https://chas.news/news/ssha-dozvolili-vaktsinu-pfizer-vid-covid-19-dlya-ekstrenogo-vikoristannya і Moderna цей показник становить приблизно 95%.

Проте експерти звертають увагу на те, що дослідження Pfizer і Moderna проводили до появи бразильського, південноафриканського і британського штамів коронавірусу, а Johnson & Johnson — тоді, коли ці штами вже набули широкого поширення.

Як зазначають фахівці, під час дослідження експерти зареєстрували дуже мало серйозних побічних ефектів вакцини Johnson & Johnson.

16 лютого Європейське агентство з лікарських засобів (ЕMA) отримало заявку на реєстрацію вакцини Janssen, яку розробила компанія Johnson & Johnson.

Слід зазначити, що серед учасників, які отримали вакцину, не було смертей та госпіталізації через 28 днів після вакцинації.

Загальний захист був нижчим у Південній Африці та Бразилії, де варіанти вірусів стали домінуючими, проте захист від важких або критичних захворювань був «настільки ж високим».

Південно-Африканська Республіка почала вводити протягом лютого ще не схвалене урядом щеплення препаратом Johnson & Johnson медпрацівникам звдля дослідження. Ранні випробування показали, що вакцина Oxfod-AstraZeneca пропонує «мінімальний захист» від легкого перебігу захворювання, причиненого штамом, який домінує у великій частині країни.

Хто замовив препарат

Великобританія — 30 млн доз;

ЄС — 200 млн доз;

Канада — 38 млн доз;

Програма COVAX — 500 млн доз.

Як працює препарат

У вакцині Johnson & Johnson використовується вірус у нешкідливій формі.

Він безпечно переносить частину генетичного коду COVID-19 до організму. Цього достатньо, щоб організм розпізнав загрозу, а потім навчився боротися з коронавірусом.

Це тренує імунну систему для боротьби з коронавірусом, коли він справді стикається з ним.

Це схоже на підхід, який застосовують Оксфордський університет та AstraZeneca.

Яка ситуація в США

Президент США Джо Байден сказав, що після дозволу FDA адміністрація США планує колоти її настільки швидко, наскільки компанія зможе виготовляти вакцину, повідомляє ВВС.

Компанія погодилася надати США 100 млн доз до кінця червня. Перші дози будуть доступні для громадян Штатів вже наступного тижня.

Близько 72,8 млн американців вже були щеплені, і близько 1,3 млн доз вводяться по всій країні щодня. Президент Байден пообіцяв ввести 100 млн вакцин протягом перших 100 днів перебування на посаді.

Понад 508 000 людей у ​​США померли від COVID-19, але за останні кілька тижнів кількість нових випадків, госпіталізацій та смертей зменшувалася.

Однак найкращі експерти в галузі охорони здоров'я продовжують попереджати, що мутації вірусу все ще можуть загрожувати прогресу.

В Україні зареєстрували вакцину Pfizer проти коронавірусу