Вакцина від коронавірусу Pfizer та BioNTech має зберігатися при –70° С

Два величезні приміщення розміром з футбольне поле, оснащені сотнями великих морозильних камер у Каламазу, штат Мічиган, та бельгійському Пуурі, стануть центрами доставки вакцини проти коронавірусу. Вона розроблена американським гігантом у сфері ліків Pfizer та німецькою біотехнологічною фірмою BioNTech.

Вакцина повинна зберігатися при -70 ° С. Дві компанії повідомили, що вона є більш ніж на 90% ефективною і не має серйозних побічних ефектів. Уряди намагаються підготуватися до її випуску.

Як повідомляє видання The Guardian, ця новина породила надії на повернення до звичного життя та пожвавлення торгів на фондовому ринку. Але зараз політики шукають практичні можливості швидкої доставки вакцини до людей у всьому світі, зокрема для вразливих людей, які найбільше її потребують.

Нік Дойл, керуючий директор консалтингової фірми Kroll, сказав: «Це буде величезним викликом. Ми зобов’язані піклуватися про населення світу. Для бідніших країн світу, особливо в Африці на південь від Сахари, Південній Америці та Азії, це буде складне завдання».

Регіональний директор Всесвітньої організації охорони здоров’я в Африці Матсідізо Моєті заявив, що новини про вакцину є захоплюючими, але вона «передбачає значні виклики щодо зберігання у холоді для африканських країн».

Тобі Петерс, професор економіки холоду в Бірмінгемському університеті, повторив ці коментарі, сказавши: «Особливо гостро проблема стоїть на глобальному півдні, де в багатьох сільських регіонах немає навіть працюючого холодильника для вакцин».

Економіка холоду — це розробка згуртованих та інтегрованих стратегій на рівні системи для зменшення попиту та стійкого задоволення потреб у охолодженні в рамках кліматичних змін, збереження природних ресурсів та чистого повітря. При цьому має підтримуватися економічне зростання.

Як тільки Pfizer і BioNTech накопичать більше даних клінічних випробувань, фірми планують подати заявку на екстрене затвердження вакцини в США та інших регуляторних органах цього місяця і очікують розпочати доставку вакцини до інших країн у грудні.

Вони вироблять 100 млн. доз для США, 200 млн. для ЄС і 40 млн. для Великобританії. Країни Південної Америки та Азіатсько-Тихоокеанського регіону також замовили вакцину. Цього року Pfizer планує поставити 50 млн доз, а наступного року — ще 1,3 млрд.

Центри в Каламазу та Пуурсі вже виробили сотні тисяч доз вакцини. Інші «морозильні ферми» в Плезант-Прерії, штат Вісконсін, і в Карлсруе, Німеччина, перебувають у режимі очікування, щоб забезпечити додаткові можливості для зберігання.

Звідти вакцина буде транспортуватися у ящиках, що містять сухий лід (твердий діоксид вуглецю), спеціально розроблених компанією Pfizer. Кожна коробка багаторазового використання вміщує від 1000 до 5000 доз при ультрахолодних температурах до 10 днів. Pfizer заявив, що його вакцину можна зберігати до п'яти днів при температурі холодильника 2-8 ° C.

Ящики, які відстежуються за допомогою GPS, дозволять Pfizer швидше відправляти вакцини. Компанія очікує, що 24 вантажівки на день будуть перевозити їх з Каламазу та Пуура до аеропортів.

Логістичні компанії UPS, FedEx та DHL також готуються до перевезення вакцин, які потребують зберігання у холоді. UPS побудував дві морозильні ферми, одну в Нідерландах та одну в США, на яких розміщується 600 морозильних камер, кожна з яких вміщує 48 000 флаконів з вакциною при температурі до -80 ° С. DHL також відкрила нову холодну установку в Індіанаполісі, а FedEx додає морозильні камери та рефрижератори.

Німеччина планує створити 60 спеціальних центрів вакцинації, оснащених морозильними камерами з наднизькою температурою. У Великобританії Міністерство охорони здоров’я та соціальної допомоги заявило, що надало лікарям загальної практики додаткові 150 млн. фунтів стерлінгів на підтримку впровадження вакцини протягом найближчих місяців.

Інші протикоронавірусні вакцини, що розробляються, не потребуватимуть зберігання при надхолодних температурах. В тому числі це стосується вакцини американської фірми Moderna, яку можна зберігати при -20 ° С, подібно до домашніх морозильних камер.

Очікується, що вакцини, що розробляються американськими компаніями Johnson & Johnson, AstraZeneca у партнерстві з Оксфордським університетом, а також французькою компанією Sanofi та британським виробником ліків GlaxoSmithKline, будуть зберігатися та відправлятися в незамороженому стані.

Джан Ганді, підрозділ постачання Unicef, найбільший у світі покупець вакцин, заявив, що Unicef ​​та ВООЗ встановили понад 40 000 холодильників для зберігання вакцини за останні роки в країнах з низьким рівнем доходу, переважно в Африці. Unicef також придбав сотні мільйонів шприців і зберігає їх на підконтрольних Unicef складах. Вони готові до відправки до країн, коли стане доступною вакцина від COVID-19.

Альянс Covax, до якого входять уряди, глобальні організації охорони здоров'я та бізнес, хоче поставити 2 млрд доз вакцин проти коронавірусу до кінця 2021 року.

Проблема не нова — як ми писали раніше, вакцину від коронавірусу мало створити, проблемою може стати її доставка по всій планеті.

Як ми також писали, американська фармакологічна компанія Pfizer заявила, що її експериментальна вакцина проти коронавіруса більш ніж на 90% ефективно запобігає зараженню COVID-19.

Вакцина від COVID-19 з’явиться в Україні навесні або влітку 2021 — МОЗ