«Бездарні спроби переговорів». Степанов самостійно визначив надто дорогого постачальника вакцин від COVID-19

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов самостійно визначив постачальника вакцини від коронавірусу для України. І виробник пропонує надто дорогу ціну. Очільник держпідприємства «Медичні закупівлі» наголошує, що міністр перевищив свої повноваження.

Про ситуацію написав глава ДП Арсен Жумаділов на своїй сторінці у Facebook.

Звинувачення з боку Степанова у зриві укладання контрактів

Глава ДП зазначає, що у світі станом на сьогодні 7,25 млрд замовлених вакцин, тому для України сьогодні виробники мали б зарезервувати 40 млн доз щеплень. За винятком 8 млн доз, які приїдуть через ініціативу COVAX, замовлення на комерційній основі мало б сягнути 32 млн доз.

«Натомість станом на 29 грудня мали нуль», — написав Жумаділов.

Чиновник «Медзакупівель» підкреслює, що з весни по сьогодні потрібно було підписати принаймні 4-5 угод із кількома виробниками, що випускають вакцини за різними технологіями. Держава повинна була прописати вичерпний перелік вимог до вакцини, які, в разі невиконання виробником, стають підставою для неприйняття товару.

Однак лише 10 грудня Міністерство охорони здоров'я уповноважило ДП на проведення закупівлі. Станом на 18 грудня воно вело діалог із кількома виробниками щодо укладання договорів поставок в найкоротші строки.

МОЗ втрутився у переговорний процес «Медзакупівель»

За словами чиновника, 21 грудня міністр охорони здоров'я на нараді в прем'єр-міністра заявив, що ДП «зірвало» переговори з виробниками вакцин. Причина — підприємство вимагало банківську гарантію на передоплату. Жумаділов підкреслив, що це стандартна процедура.

Глава Кабінету міністрів Денис Шмигаль через це доручив підприємству працювати з ринком виключно через МОЗ. Степанов цього ж дня підтвердив, що всі дії щодо закупівлі вакцини мають погоджуватись міністерством.

Чи то через нерозуміння специфіки функціонування фінансових інструментів, чи то з умислом усунути ДП від прямих переговорів, міністр видав цю нашу вимогу до постачальників як загрозу зриву

Він уточнив, що виробник у той же день повідомив про готовність надати банківську гарантію на передоплату.

Станом на ранок 28 грудня ДП отримало відповідь лише по одному постачальнику, з яким і уклали договір.

Гендиректор «Медзакупівель» вважає, що у межах цієї закупівлі не дотрималися принципу розділення функцій політичного органу (МОЗ) та закупівельної агенції.

«Міністр, по суті, сам визначив постачальника. За моєю інформацією, Україна могла отримати ціну щонайменше на $1 нижчу від фінальної, якби ДП вело переговори самостійно, створивши конкуретний тиск на постачальника», — зазначив він.

Жумаділов наголосив, що станом на сьогодні Україна дійсно могла мати вже два контракти, а не один, по двох різних вакцинах.

«Від січня єдина функція, що її виконує МОЗ стосовно закупівлі вакцини, має полягати в комунікації — підтверджувати, якщо звертатимуться, виробникам вакцин повноваження ДП щодо контрактування вакцини. Підігравати Степанову в його бездарних спробах вести переговори я не планую», — підсумував він.

Чиновник наголосив, що МОЗ не має досвіду закупівель товарів медпризначення і в принципі не повинно займатися закупівлями.

Раніше глава держави Володимир Зеленський пояснив, що Україна підписала перший контракт на поставку вакцини від COVID-19 тільки в кінці грудня через «спалах національного егоїзму» у світі.

Як ми повідомляли, перша партія вакцин від коронавірусу китайської компанії Sinovac Biotech буде поставлена в Україну протягом 30 днів після її офіційної реєстрації. Перший транш складе 700 тис. доз.

20% українців вакцинують від коронавірусу безкоштовно — головний санлікар України