Україна закупить китайську вакцину проти COVID-19 фірми Sinovac. Її ще тестують, результати будуть у січні

Міністерство охорони здоров'я уклало договір на поставку 1,913 млн доз вакцини проти COVID-19 виробництва компанії Sinovac Biotech з Китаю.

«Завдяки поставці від Sinovac ми отримаємо 1,913 млн доз вакцин. Під час першої поставки вакцин в Україну доставлять 700 тис. доз. Їх ми отримаємо протягом 30 днів після реєстрації вакцини або в країні-виробнику, або в інших країнах», — наголосив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

Постачання здійснюватиметься окремо від механізму COVAX, за яким безкоштовно має надійти 16 млн доз вакцини.

Як повідомила пресслужба Офісу президента, переговори з Sinovac МОЗ вело з вересня.

 «Нам вкрай потрібно захистити найбільш «ризиковані» соціальні групи, і держава точно виконає це завдання», – сказав президент України Зеленський.

Україна колотиме щеплення Sinovac Biotech передусім тим громадянам, які мають «критичний ризик інфікування», і тих, хто виконує «критичні функції» у боротьбі з пандемією. Щеплення буде безкоштовним.

Пресслужба ОП повідомляє про «гостру глобальну конкуренцію» за якісні та безпечні вакцини. «Всі без винятку цивілізовані держави світу намагаються домовитися про закупівлю такої вакцини в умовах, коли надійні виробники ще не можуть повністю задовольнити глобальну потребу», — зауважили в ОП.

Ефективність китайської вакцини ще не доведена

Вакцина Sinovac Biotech (CoronaVac) є інактивованою вакциною, яка випускається в шприці та зберігається при температурі від +2 до +8 градусів (що робить її кращою з точки зору логістики за препарат Pfizer). Проведені клінічні випробування в різних країнах, за результатами проміжних даних, показали ефективність препарату до 97%. Так, ІІІ фазу клінічних випробувань було проведено в Індонезії (1600 пацієнтів, ефективність 97%) та Туреччині (1325 пацієнтів, ефективність 91%). Завершується III фаза клінічних випробувань у Бразилії, проміжні результати очікуються 7 січня.

Індонезійська державна фармацевтична компанія Bio Farma заявляла на початку грудня, що ефективність вакцини проти COVID-19 компанії Sinovac поки що не може бути доведена. Як ми повідомляли, звіт третьої фази, після якої препарат можуть допустити до вакцинації населення, компанія з КНР опублікує в січні.

На січень наступного року виробник планує отримання дозволу на застосування препарату в Китаї та інших країнах. Також фірма подасть вакцину на прекваліфікацію до ВООЗ у лютому 2021 року.

Договір щодо постачання в Україну китайці підписали з українським фармацевтичним підприємством АТ «Лекхім», яке, за офіційним підтвердженням Sinovac Biotech, є єдиним уповноваженим представником виробника вакцини в Україні. Йдеться про закупівлю 1 млн 913 тис. 316 доз за ціною 504 грн за дозу.

МОЗ написало на своєму сайті, що договір уклали через його підприємство «Медичні закупівлі України».

За умовами договору, першу партія вакцини, 700 тис. доз, доставлять в Україну протягом 30 днів після офіційної реєстрації в Китаї. Це зробить або один із компетентних органів США та декількох інших країх, або компетентний орган Європейського Союзу.

Рішення про закупівлю вакцини Sinovac Biotech проти COVID-19 у кількості 50 млн доз вже ухвалила, зокрема, Туреччина.

Заможні українці самі куплять вакцину від COVID-19. Приблизна її ціна — 1400 грн