Степанов підтвердив, що в січні почнуться перші щеплення від COVID-19 в Україні

Максим Степанов підписав Дорожню карту з проведення вакцинації від COVID-19 в Україні у 2021-2022 роках.

Писала «карту» Національна технічна група експертів з імунопрофілактики. Політик називає її «стратегічним документом».

У планах міністерства — охопити щепленнями від коронавірусної хвороби щонайменше половину українців протягом 2021-2022 років.

Початок першого етапу чиновники запланували на січень. Строки можуть змінити, тому що дата першого привозу вакцини до нас досі невідома.

Для щеплень використовуватимуть 11 тисяч пунктів та кабінетів. Ще Степанов обіцяє мобільні бригади з імунізації й тимчасові центри вакцинації. У цьому наша країна бере приклад із та Німеччини.

Міністр підтвердив те, що оголосили 22 грудня — кампанія з вакцинації у 2021-2022 році матиме п’ять етапів. Про них повідомив і Центр громадського здоров’я України, який затвердив план імунізації населення від COVID-19.

Одночасно в ефірі телеканалу «Україна 24» 24 грудня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба сказав, що наша держава веде переговори з Китаєм, аби закупити вакцини. Про якого саме виробника йдеться – міністр не уточнив.

За даними агентства AP, Китай має шість вакцин-претендентів від COVID-19, які перебувають на останній стадії випробувань, і є однією з небагатьох держав, що може виробляти значні запаси вакцин. При цьому, зазначає видання, скандали довкола вакцин у минулому можуть викликати сумніви щодо дієвості китайських щеплень.

Раніше президент Володимир Зеленський заявив, що українська влада прискорює переговори зі світовими фармацевтичними компаніями й урядами країн про «перевірені» вакцини. Політик сказав, що МОЗ проводить переговори з багатьма західними партнерами: «і Moderna, і AstraZeneca, і з китайськими виробниками, і з європейськими виробниками про постачання вакцини».

У РФ заявляли, що готові надати Україні за гроші свою вакцину від COVID-19, яку критикували вчені, у разі отримання запиту від Києва. Проте МОЗ України заявило, що не має наміру закуповувати російські вакцини і не веде переговорів на цю тему.

В інтерв’ю Радіо НВ головний санітарний лікар Віктор Ляшко повідомив, що Україна може безкоштовно отримати додаткові 8 млн доз вакцини в межах ініціативи COVAX на додачу до вже гарантованих восьми мільйонів.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявляв, що уряд «активно працює», щоб у 2021 році Україна гарантовано мала значно більшу кількість вакцин, окрім запланованих 8 млн доз від глобальної ініціативи COVAX. Він сказав, що купити вакцину наша держава може спільно зі Світовим банком та Європейським інвестиційним банком.

Вакцинація від COVID-19 в Україні буде виключно добровільною. Степанов, очевидно, заспокоїв цією фразою прихильників «теорії змови» про «біопаспорт і чіп во лбу». Вони, дотримуючись свох переконань, відмовляться від щеплень.

До їх лав належить, наприклад, один нардеп. Він назвав COVID-19 вигадкою і не довіряє жодній вакцині

Щеплення проти COVID-19 уже зробили понад 2,7 млн людей у всьому світі