В Україні затвердили план вакцинації населення від COVID-19
freepik.com

Центру громадського здоров’я України (ЦГЗ) разом з експертами ВООЗ та ЮНІСЕФ затвердив план імунізації населення від COVID-19. Протягом наступних двох років оперативний штаб МОЗ планує зробити щеплення половині громадян України. Таким чином вакцину отримають 20 млн українців.

Про це повідомили у ЦГЗ.

«Вакцинація від COVID-19 в Україні буде добровільною для усіх груп населення та професійних груп ризику. Її проведення не заважатиме проведенню рутинної вакцинації відповідно до Календаря щеплень, щоб не допустити зниження рівня вакцинації від інших хвороб», — зазначив очільник оперативного штабу МОЗ Ігор Кузін.

Центр оновлюватиме план кожні два тижні, щоб він відповідав реальній ситуації.

«Ми готові отримувати вакцину вже у першому кварталі 2021 року. Першочерговою буде вакцинація медиків, особливо тих, хто працює в стаціонарах, де надають лікування від COVID-19», — наголосив голова ЦГЗ.

Окремим планом Центр затвердить процедуру вакцинації українців з непідконтрольної території України.

Вакцинація від коронавірусу відбуватиметься в чотири етапи:

  • січень — квітень 2021 року — люди із найвищим ризиком інфікування та розвитку COVID-19 і ті, хто виконує критичні функції у боротьбі з пандемією COVID-19;
  • квітень — червень 2021 року — люди із надзвичайно високим ризиком інфікування та розвитку COVID-19 і ті, хто надає медичні послуги;
  • червень — вересень 2021 року — люди із високим ризиком інфікування та розвитку COVID-19 і ті, хто виконує функції з підтримки безпеки та життєдіяльності держави;
  • вересень 2021 — березень 2022 року — люди із підвищеним ризиком інфікування та розвитку COVID-19 і ті, хто виконує функції з підтримки безпеки та життєдіяльності держави.

Громадян України вакцинуватимуть на базі наявних пунктів щеплень та у тимчасових центрах вакцинації.

Раніше в інтерв'ю The New York Times президент Володимир Зеленський заявив, що Україна не увійшла до списку пріоритетних країн з отримання вакцини від коронавірусу.

«Ми не входимо в список країн, які першими отримують вакцину Тому тут ми повинні бути, скажімо так, акробатами в політиці, щоб примудритися якимось чином потрапити в пріоритет країн, повинні бути дуже гнучкими, дипломатичними», — підкреслив гарант.

Chas News повідомляв, що Україна не отримає через COVAX розроблені вакцини від Pfizer і Moderna.

Напередодні Євросоюз надав $500 млн на вакцинацію бідних країн.

Українців, можливо, вакцинуватимуть від COVID-19 вже у лютому — МОЗ