Суперечка про китайську вакцину. Sinovac і дешева, й проста в зберіганні. Але...
The Jakarta Post

Декілька країн готуються до масового застосування вакцини від COVID-19, розробленої китайською компанією Sinovac. Але дослідники оприлюднили фрагментарні дані про її ефективність. Вони вносять сумнів щодо цього препарату, попереджають Reuters експерти.

Турецькі дослідники заявили в четвер на основі проміжного аналізу, що CoronaVac компанії Sinovac має ефективність у 91,25%. Цього ж дня Бразилії оприлюднила дані про ефективність вакцини від 50% до 90%.

Бразилія тричі відкладала оприлюднення даних про ефективність вакцини, оскільки Sinovac прагне зібрати воєдино дані глобальних випробувань, що включають Індонезію, Туреччину та Чилі.

На дані про ефективність від китайців дуже чекають. Багато країн, що розвиваються, підписали угоди про використання саме вакцини Sinovac. Її простіше зберігати та транспортувати, ніж конкуруючі щеплення, розроблені Pfizer/BioNTech та Moderna.

Експерти відзначають, що для вакцини незвично демонструвати різні показники ефективності в різних умовах. Протоколи випробувань, обсяг даних та кількість учасників тестів можуть вплинути на результати. Спосіб оприлюднення даних про CoronaVac створив певну плутанину.

«Дані мають бути переконливими на першій презентації; цього досягли Pfizer та Moderna, і дещо менше AstraZeneca. Після численних «витоків» даних та припущень ми бачимо, що у Sinovac нема однакового ефекту; можливо, остаточна презентація в січні буде привабливішою», — сказав Джером Кім, керівник Міжнародного інституту вакцин, некомерційного агентства, що базується в Сеулі, яке займається дослідженнями вакцин.

Sinovac поки ситуацію не коментує.

Представник міністерства закордонних справ Китаю заявив у понеділок на щоденному брифінгу, що розробники вакцин просуваються вперед, «суворо дотримуючись наукових принципів та вимог (державного) регулювання».

Ще чотири китайські вакцини від Sinopharm, CanSino Biologics та Китайської академії наук перебувають у третій фазі клінічних випробувань.

Дані турецького випробування CoronaVac базуються на аналізі 1322 учасників, який включав 29 інфікованих людей. Оцінку ефективності проводили через 14 днів після введення другої дози.

Спочатку органи влади планували оголосити результати, коли кількість пацієнтів досягне 40, але оприлюднили проміжну оцінку, оскільки країна планує надати дозвіл на екстрене використання вакцини.

Індонезія, яка також розглядає можливість масового щеплення CoronaVac, збентежила світ на початку цього місяця, коли державна компанія Bio Farma заявила, що ефективність вакцини становить 97%. Пізніше фірма пояснила, що таки чекає повних даних.

«Коли ви не можете оприлюднити достатньо деталей, можливо, краще не повідомляти про це так», — сказав Пол Гріффін, професор Квінслендського університету, який проводить дослідження вакцин проти COVID-19.

Оскільки дані про ефективність в Туреччині базуються лише на 1322 людях, експерти кажуть, що для отримання схвалення регуляторних органів буде потрібно більше даних від більшої кількості учасників.

«Важко визначити, наскільки ефективно вакцина Sinovac діє, виключно на підставі 29 випадків коронавірусу», — сказав Кім.

Експерти покладають надії на дані з Бразилії. Там вакцина пройшла випробування за участі 13 000 добровольців. У дослідженнях в Туреччині та Індонезії беруть участь більше 7 000 та 1600 осіб відповідно.

Як ми писали раніше, вакцина від коронавірусу Pfizer та BioNTech має зберігатися при –70° С. Європа та США вирішують глобальну логістичну проблему, а от бідніші країни не мають для цього інфраструктури.

Китай повідомив про придатність «для екстреного використання» вакцини проти COVID-19 CoronaVac