Китай повідомив про придатність «для екстреного використання» вакцини проти COVID-19 CoronaVac
Al Jazeera

За словами дослідників, вакцина CoronaVac від Sinovac Biotech викликала швидку імунну відповідь під час випробувань за участю близько 700 осіб. Експерти вважають, що, згідно отриманих результатів, вона «підходить для екстреного використання».

Як повідомляє ВВС, Китай оголосив про вакцину після того, як розробники в Європі і США повідомили про успішні результати великих випробувань на пізніх стадіях.

Фірми-виробники заявили, що вакцини, розроблені у США, Німеччині і РФ, мають ефективність більш як 90% після випробувань за участю десятків тисяч людей.

Вакцина проти COVID-19, розроблена в Китаї, показала успіх у випробуваннях середньої стадії, стверджують дослідники.

У Китаї розробляється кілька вакцин, деякі з яких уряд вже впровадив.

Що ми знаємо про вакцину

Як і решта світу, Китай бере участь у «перегонах» з розробки вакцини. Чотири з них вступили в третій і останній етап клінічних випробувань, включно з вакциною, створеною Sinovac Biotech.

Однак результати, опубліковані в науковому журналі The Lancet, стосуються лише першої та другої фаз випробувань однієї з чотирьох вакцин.

Жу Фенгкай, співавтор статті, сказав, що результати, засновані на 144 учасниках випробування першої фази та 600 у випробуванні другої фази, означають, що вакцина «придатна для екстреного використання».

Поки що вчені не публікують дані масштабних випробувань третьої фази, що тривають.

Зважаючи на те, що пандемія майже повністю контролюється в Китаї, пізні випробування чотирьох китайських вакцин проводяться в Пакистані, Саудівській Аравії, Росії, Індонезії та Бразилії.

За словами чиновників, майже 60 000 людей отримали вакцину до початку листопада.

Випробування вакцини Sinovac Biotech у Бразилії були ненадовго припинені минулого тижня, але відновлені після того, як виявилося, що смерть добровольця не мала жодних зв'язків із вакциною.

Принаймні три вакцини також вже пропонуються китайським працівникам, яких визначили як «пріоритетні», в рамках надзвичайної програми, а одна була схвалена для китайських військових у червні.

Порівняння з іншими вакцинами

За останні кілька днів декілька держав оприлюднили низку перспективних новин про вакцини.

По-перше, німецько-американська вакцина фірм Pfizer та BioNtech була більш ніж на 90% ефективною на основі випробувань на пізніх стадіях, в яких брали участь понад 43000 людей.

По-друге, американська компанія Moderna заявила, що її вакцина показала ефективність майже 95%, також після великомасштабних пізніх стадій. В обох випадках результати є попередніми, і обидві вакцини ще не затверджені.

По-третє, РФ повідомила, що російська вакцина «Спутник V» проти COVID-19 була ефективною на 92% після випробувань на 16 000 добровольцях. У серпні вона отримав дозвіл на екстрене використання в Росії.

Дослідники всіх трьох цих вакцин оприлюднили дані з більш просунутих стадій тестування, ніж китайська вакцина. Але Sinovac Biotech проводить нині ці ж випробування на пізніх стадіях, і той факт, що відсутні дані, опубліковані за цими випробуваннями, не обов'язково означає, що інші дослідники випереджають Китай.

Ще невідомо, яка з цих вакцин буде вперше розгорнута у великих масштабах. Схвалення та масове виробництво будуть наступними викликами, і експерти застерігають, що не варто очікувати широкомасштабних програм вакцинації до наступного року.

Як ми писали раніше, вакцину від коронавірусу мало створити, проблемою може стати її доставка по всій планеті.

Вакцина від коронавірусу Pfizer та BioNTech має зберігатися при –70° С