Віктор Ляшко обіцяє, що в Україні не буде чорного ринку вакцин від COVID-19

В Україні не буде чорного ринку вакцини від COVID-19, прогнозує головний санітарний лікар, заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко.

«Чорного ринку вакцин від COVID-19 не повинно бути, всі вакцини повинні відслідковуватися», — цитує його заяву Інтерфакс.

Ляшко також повторив слова міністра Степанова, що Україна не буде закуповувати російську вакцину від COVID-19.

«Поставки російських препаратів в Україні заборонені. Ми не завозимо жодного російського препарату, а вакцина — це імунобіологічний препарат», — сказав він.

Ляшко розповів, що Україна нині розробляє національний план вакцинації від COVID-19, який враховуватиме як безкоштовне отримання вакцини в рамках ініціативи COVAX (8 млн доз), так і закупівлі вакцин (32 млн доз).

«Ми повинні розуміти, що 20 млн людей вакцинувати не просто. До того ж вакцина одразу не надійде», — сказав він.

Ляшко повідомив, що уряд розробляє сценарії вакцинації з урахуванням температурних вимог до зберігання і транспортування вакцин. Зокрема, вивчаються сценарії, які передбачають температурний режим нижче -70° С, температурний режим нижче -20° С і режим від -2° до +8° С.

Ми зараз вивчаємо можливості, скільки вакцини може прийти в Україну, і скільки ми можемо прийняти. Для цього ми вивчаємо можливості складів національних і всіх приватних структур, скільки ми можемо прийняти, завезти і поставити в холодильник

Ляшко пообіцяв, що «до початку лютого все буде чітко готове до прийому вакцини і початку вакцинації».

Він повідомив, що вакцинуватися від COVID-19 в першу чергу будуть понад 402 тис. медпрацівників, зокрема тих, які беруть участь у лікуванні пацієнтів з COVID-19.

В другу чергу вакцинуватися будуть:

  • військовослужбовці, які беруть участь в ООС (близько 41 тис. осіб);
  • працівники соціальної сфери і соцпрацівники (156,871 тис. осіб);
  • особи, що проживають у закладах з надання довгострокового догляду та підтримки, а також працівники таких закладів (близько 136,353 тис. людей);
  • люди, старші за 60 років (9,987 млн);
  •  вчителі та працівники освіти (понад 1,428 млн осіб);
  • працівники критично важливих структур держбезпеки, зокрема службовці держслужби з надзвичайних ситуацій, Нацполіції, Нацгвардії, СБУ, збройних сил, МВС (всього понад 57 тис. осіб);
  • особи, які перебувають у місцях позбавлення волі, слідчих ізоляторах, а також працівники цих установ (65,839 тис. осіб);
  • особи від 18 до 59 років із супутніми захворюваннями, що перебувають у групах ризику щодо розвитку ускладнень від COVID-19 (понад 6,37 млн осіб);
  • інші особи, які перебувають у групах ризику (1,716 млн осіб).

Ляшко запевнив, що Україні вистачить ресурсів для проведення вакцинації від COVID-19 з урахуванням закладених у проекті держбюджету 2,6 млрд грн. (Раніше міністр Степанов заявив, що у держбюджеті на 2021 рік треба закласти 15,1 млрд грн на вакцинацію від COVID-19). Ще кредит нададуть міжнародні банки — $ 50 млн Європейський інвестиційний банк та $ 75 млн Світовий банк.

Як ми писали раніше, Максим Степанов обіцяє, що вакцинація проти COVID-19 в Україні розпочнеться вже у першому півріччі 2021 року.

Степанов повідомив під час ток-шоу «Свобода слова», що Україна співпрацює з ініціативою COVAX, в «портфелі» якої є вакцини фармакологічних компаній AstraZeneca, Moderna та Novavax. Але, крім ініціативи COVAX, МОЗ веде додаткові переговори з низкою компаній-виробників вакцини проти COVID-19.

Вакцина Moderna забезпечить імунітет на три місяці — дослідження