Білорусь направила Україні ноту протесту через указ Зеленського про сприяння білоруським IT-фахівцям
dev.by

Міністерство закордонних справ Білорусі вручило ноту протесту українському послу Ігорю Кизиму через указ президента Володимира Зеленського про продовження терміну перебування білоруських IT-фахівців в Україні.

 Про це повідомили в прес-службі Міністерства закордонних справ Білорусі.

У відомстві підкреслили, що указ Зеленського є «недружнім і дискримінаційним». Чиновники відзначили, що таким чином Україна нібито втручається у внутрішні справи Білорусі, а указ українського президента підриває довіру у двосторонніх відносинах між державами.

У МЗС Білорусі пригрозили, що в разі відсутності реакції на ноту протесту режим Лукашенка буде змушені вжити відповідних заходів для захисту національних інтересів. При цьому відомство підкреслило, що не планує переходити «червоні лінії».

Причиною ноти стало те, що Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про спрощення порядку видачі посвідки на тимчасове проживання громадян третіх країн, які можуть потрапити в Україну в безвізовому режимі. Це нововведення є актуальним для громадян Республіки Білорусь, фахівців в сфері IT-технологій, які тільки-но працевлаштувалися в Україні, і членів їх сімей.

4 жовтня Володимир Зеленський підписав указ «Про заходи щодо залучення підприємців, висококваліфікованих спеціалістів, які є громадянами Республіки Білорусь». Згідно з документом, Кабмін має подовжити до 180 днів тимчасове перебування громадян Білорусі в Україні.

«Це стосується підприємців, висококваліфікованих спеціалістів, зокрема фахівців у сфері інформаційних технологій та інновацій, імміграція яких відповідає інтересам України, та членів їхніх родин», — повідомляє пресслужба президента.

У вересні, між тим, білоруська влада відкрила кримінальне провадження проти чотирьох працівників PandaDoc — IT-компанії, що зареєстрована в США та має офіс у Мінську. На кінець вересня до України вже переїхали 60 її фахівців, розповів ВВС директор компанії Микита Мікадо.

Однак талантами Білорусі зацікавилась не лише Україна. Наприклад, польський уряд вже запустив проєкт «Польща — безпечна гавань», що підтримує білоруське суспільство у «скрутний час».

Міністр економіки та інновацій Литви Римантас Синк’явічус заявив, що ринок праці його країни відчуває «нестачу кваліфікованих кадрів, особливо у сфері інформаційних технологій». Тому, каже він, «ми вітаємо приїзд фахівців із Білорусі, які зможуть заповнити цю прогалину».

Але найбільш спритною, на думку видання, виявилася Латвія — там розглядають заявки білоруських підприємців у прискореному режимі. За словами міністра економіки Яніса Вітенбергса, уряд вже вмовив 12 білоруських компаній переїхати до Латвії разом із 470 працівниками.

Через релокацію бізнесу Білорусь втратить понад 5% ВВП та мільярди доларів, пишуть «Білоруські Новини». Адже ця сфера є «золотим драйвером» — важливим джерелом валюти, втрата якого дуже вдарить по економіці, додає видання.

При цьому білоруський уряд робить ставку на розвиток IT-сфери (що стало сумнівним в епоху антипрезидентських протестів). У державних планах є подвоєння частки цифрової економіки до 2025 року (до 15% ВВП), пише Дмитро Заяц в статті для «Білоруських Новин».

Раніше Білорусь вже оприлюднювала обурені заяви щодо політики України. Так, уряд Білорусі називав Україну «несамостійною» у прийнятті рішень й дивувався заяві українського Кабміну про нелегітимність Лукашенка.

Тим часом у Мінцифри пропонують створити вільну економічну зону для IT-фахівців.

 

До Латвії з Білорусі переїжджають 12 IT-компаній. Їм допоможуть з візами та організують фінансовий «зелений коридор»