Білорусі відмовили у проведенні ще одного чемпіонату світу — з п’ятиборства
NEXTA

Виконавчий комітет Міжнародного союзу п’ятиборства (UIPM) проголосував за перенесення чемпіонату світу з п’ятиборства, який був запланований на червень 2021 року в Мінську.

На сайті UIPM оприлюднили заяву президента UIPM Клауса Шорманна: «Виконавчий комітет UIPM уважно стежив за розвитком подій в Білорусі в останні місяці та оцінював життєздатність Чемпіонату світу з п’ятиборства 2021, який мав відбутися в Мінську. Також UIPM взяв до уваги санкції, введені Міжнародним олімпійським комітетом проти Національного олімпійського комітету Білорусі».

Після обговорення виконавчий комітет UIPM проголосував за перенесення чемпіонату світу з п’ятиборства, оскільки змагання не можуть відбутися у 2021 році через нестабільність у приймаючій країні.

Перед прийняттям рішення врахували те, що представники багатьох країн не хотіли б у нинішній час їхати до Білорусі.

Чемпіонат світу з п’ятиборства відбудеться у заплановані числа, тобто 7-13 червня 2021 року, проте змінить місце проведення. Наразі вирішують, яка країна замість Білорусі прийматиме чемпіонат.

Інші гучні спортивні відміни щодо РБ

Раніше Білорусі офіційно відмовили у проведенні Чемпіонату світу з хокею.

Перед тим Skoda та Nivea відмовилися спонсорувати Чемпіонат світу з хокею у РБ. Як повідомляє Радыё Свабода, Skoda вже 28 років є головним партнером Чемпіонату світу з хокею, але цьогоріч компанія застерегла, що відмовиться від співпраці у разі, якщо спортивний турнір не перенесуть з Білорусі в іншу країну. Причиною такого рішення є порушення прав людини у Білорусі.

Лукашенку та НОК Білорусі заборонили відвідувати Олімпійські ігри. Про це повідомили Nexta і пресслужба Олександра Лукашенка.

ООН закликає Лукашенка звільнити всіх політв’язнів

Спецдоповідач ООН з питань заохочення та захисту прав на свободу думок та їх вільного висловлення Ірене Хан заявила, що самопроголошена влада Білорусі має звільнити всіх політичних в’язнів.

«Укрінформ» наводить її заяву: «Я закликаю уряд Білорусі дотриматися міжнародних зобов’язань та звільнити усіх журналістів й інших, кого незаконно затримали за використання ними права на свободу поглядів, організації та участі у мирних зібраннях. Закликаю також прибрати обмеження на роботу незалежних ЗМІ».

Речниця додала, що «благає уряд запросити її та Спеціального доповідача ООН з питань Білорусі здійснити візит до країни».

Тихановська заявила, що масові протести в Білорусі поновляться

Лідер білоруської опозиції Світлана Тихановська під час візиту до Естонії заявила, що протести білорусів, які стали нечисленними і локальними, до весни знову стануть масовими, повідомляє УНН з посиланням на естонський канал ERR.

Тихановська впевнена, що з потеплінням варто очікувати нової хвилі протестів.

«Важливо те, що в серці і голові, це не змінилося. Зараз народний рух буде наростати і до весни повернеться до колишніх обсягів», — сказала політик.

Після виборів Тихановська була змушена покинути Білорусь і оселитися в Литві.

Тихановська виступила на онлайн-засіданні Ради безпеки ООН

Темою засідання 22 січня стала свобода ЗМІ в Білорусі. Зустріч була ініційована членами Ради безпеки з Естонії, Франції, Ірландії, Норвегії, Великобританії і США.

Світлана говорила про критичну ситуацію в Білорусі та історії репресованих журналістів, фальсифіковані кримінальних справи проти медіа, голодування Ігоря Лосика.

Це друге засідання Радбезу ООН за участю Тихановської. Перше було 4 вересня, і тоді вона закликала ввести санкції проти причетних до порушення прав людини в Білорусі та вжити заходів для зупинки насильства.

Також на засіданні виступив білоруський дипломат Павло Латушко. Він підтримав пропозицію про включення Білорусі до офіційного порядку денного Радбезу ООН і закликав його членів вжити невідкладних заходів щодо вирішення білоруського кризи.

Еміне Джапарова у Раді Безпеки ООН: Білорусь має розвиватися як суверенна та незалежна європейська держава

22 січня перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова взяла участь у неформальному засіданні членів Ради Безпеки ООН за формулою Аррії щодо свободи ЗМІ в Білорусі.

Засідання було скликане членами РБ ООН: Великою Британією, Естонією, Ірландією, Норвегією, США та Францією. Співорганізаторами виступили Україна, Бельгія, Данія, Канада, Ісландія, Латвія, Литва, Польща, Фінляндія та ФРН.

Як повідомляє пресслужба МЗС, перша заступниця міністра привернула увагу до насильства проти мирних протестувальників, яке триває в РБ, та високу кількість політично вмотивованих карних справ. Вона зазначила, що сотні журналістів в Білорусі були арештовані.

Порушення прав людини слугують раннім попередженням про потенційний конфлікт, що робить Раду Безпеки важливим майданчиком для обговорення ситуації в Білорусі

Дипломат наголосила, що Україна, як добрий сусід і друг Білорусі, зацікавлена у підтримці діалогу та співпраці, заснованих на демократичних цінностях.

«Незалежна, суверенна та демократична Білорусь, де існує повага до прав і свобод людини, є ключовим елементом регіональної стабільності», — зазначила Джапарова, звертаючись до членів РБ ООН та запрошених учасників.

Дипломат зауважила, що цьому перешкоджає Росія, яка намагається встановити повний контроль над Білоруссю, зокрема шляхом посилення своєї військової присутності, тим самим загрожуючи стабільності та безпеці ширшого регіону.

Перша заступниця міністра закликала владу Білорусі забезпечити право на свободу поглядів та думок і гарантувати вільний медіа-простір.

Джапарова запевнила, що Україна готова допомогти Білорусі в подоланні поточної політичної кризи, зокрема у рамках Люблінського трикутника, а також підтримує посилення ролі ОБСЄ під головуванням Швеції.

У Мінську на Площі незалежності чоловік здійснив само підпал, його госпіталізували

Чоловіка госпіталізували в тяжкому стані після того, як він підпалив себе на Площі незалежності в Мінську. Про це повідомляє білоруська служба «Радіо Свобода».

У мережі з’явилося відео, на якому до чоловіка, який горить, підбігають міліціонери й намагаються загасити вогонь.

Інцидент стався поблизу будівель уряду, парламенту, міської адміністрації Мінська та міської ради.

Прессекретар мінської адміністрації Наталя Ханусевич заявила, що інцидент розслідується. Речниця Міністерства внутрішніх справ Ольга Чамаданова додала у своїй заяві, що «наразі неможливо надати детальну інформацію про інцидент».

Представники Міністерства охорони здоров’я заявили, що чоловік, ім’я якого не розголошується, перебуває в непритомному стані та має опіки понад 50 % тіла.

Силовики Лукашенка схопили жінку через колір штанів

У Білорусі в місті Гродно правоохоронці на добу затримала дівчину за біло-червоні штани, повідомляє «Наша Ніва».

В неділю Любов Сарлай через прохолодну погоду одягла штани з біло-червоними лампасами, взяла каву, розговорилася по дорозі з жінкою. Вони удвох йшли вулицею, коли ззаду підбігли омонівці і «запропонували» пройти в бус.

Інтаграм Любові Шасарлай

«У протоколі написали, що я брала участь у пікеті, кричала «Живе Білорусь». Але міліціонер від руки ще складав пояснювальну — там було про колір штанів, який порушує громадський порядок. Я здивувалася: що, таке зараз в документах пишуть?» — розповідає жінка.

Після цього вона і її знайома провели ніч в ізоляторі. А вже в понеділок по Skype відбувся суд. У протоколі затримання зазначено, що її «колір штанів порушує суспільно-політичну обстановку». Крім доби в ізоляторі їй виписали штраф 580 рублів (близько 7000 грн).

Тихановська запропонувала литовцям змінити офіційну назву Білорусі