Білоруські диспетчери почали садити літак з Протасевичем на пів години раніше, ніж отримали e-mail про бомбу

Диспетчери аеропорту в Мінську повідомили пілотам про «мінування» літака Ryanair, на якому знаходився блогер Роман Протасевич, на 24 хвилини раніше, ніж отримали повідомлення.

Про це йдеться в спільному розслідуванні центру «Досьє», видань The Daily Beast і Der Spiegel.

В матеріалі зіставляють час надходження електронних листів.

23 травня о 12:25 дня за мінським часом на електронну пошту адміністрації «Литовських аеропортів» надійшов лист із погрозою про вибух бомби на борту літака рейсу FR4978 Афіни — Вільнюс.

Його відправили з адреси ahmed_yurlanov1988@protonmail.com. «Ми, солдати ХАМАС, вимагаємо, щоб Ізраїль припинив вогонь в секторі Гази. Ми вимагаємо, щоб ЄС відмовився від підтримки Ізраїлю в цій війні. Відомо, що учасники Дельфійського економічного форуму повертаються додому 23 травня рейсом FR4978. В цей літак закладена бомба. Якщо ви не виконаєте наші вимоги, бомба вибухне 23 травня над Вільнюсом. Аллаху Акбар», — йшлося у листі.

О 12:30 літак увійшов в повітряний простір Білорусі. В ту ж хвилину білоруська сторона поінформувала екіпаж лайнера про загрозу вибуху. О 12:33 диспетчер повідомив пілоту про те, що лист з повідомленням про бомбу відправили одразу в кілька аеропортів.

Однак журналісти з'ясували, що на той момент лист від «терористів» отримали тільки «Литовські аеропорти». Грецьке управління цивільної авіації заявило, що в афінський аеропорт лист із загрозою про бомбу не надходило.

12:47 літак за вимогою білоруської влади змінив курс і полетів у бік Мінська. Там після посадки затримали опозиційного блогера Романа Протасевича та його дівчину. Раніше Протасевич залишив територію Білорусі.

В офіційній заяві управління авіації Мінтрансу Білорусі не повідомляють час отримання електронного листа. Проте розслідувачі «Досьє» стверджують, що копія листа від користувача Ahmed Yurlanov надійшла на e-mail Національного аеропорту Мінська о 12:57  тобто майже через пів години після передачі повідомлення пілотам про можливе замінування борту.

Напередодні самопроголошений президент РБ Олександр Лукашенко вперше прокоментував примусову посадку літака у Мінську. За його версією, повідомлення про мінування літака надійшло зі Швейцарії.

Лукашенко заявив, що Протасевич планував влаштувати «кривавий заколот» в Білорусі