Біля місць витоку «Північного потоку» помітили кораблі вмф рф — CNN

26 та 27 вересня перед витоками газу у «Північному потоці» поблизу газопроводу помітили кораблі забезпечення вмф росії.

Про це пише CNN з посиланням на джерела серед західної розвідки та представника Європейської служби безпеки.

Крім того, минулого тижня неподалік «Північного потоку»  зафіксували російські підводні човни.

Втім, достеменно невідомо, чи мали кораблі рф якесь відношення до цих вибухів. Джерело серед військових чиновників Данії зазначило, що російські судна регулярно працюють в цьому районі.

Водночас факт присутності кораблів неподалік місць витоків вивчатимуть слідчі. Американські та європейські чиновники вважають, що росія має можливість і мотивацію для диверсії на трубопроводах.

В розвідці США коментувати інформацію про російські судна відмовились. А три американські чиновники заявили, що не мають вичерпного пояснення щодо інциденту.

Розслідування проводять Данія та Швеція, але огляд місць витоків ще не провели. Наближення до місць інцидентів ускладнює тиск у трубопроводах. За даними джерел, розслідування може тривати до двох тижнів.

27 вересня стало відомо, що газопроводи зазнали значних пошкоджень, імовірно, у результаті диверсії. Спочатку було відомо про три витоки газу, однак 29 вересня берегова охорона Швеції виявила ще один. Два витоки знаходяться у шведській економічній зоні і ще два — у датській.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Із «Північних потоків» вирвалось 300 тис. тонн метану: це може призвести до кліматичної катастрофи