На двох газопроводах «Північного потоку» сталися потужні підводні вибухи (відео)

Сейсмічні станції у Швеції та Данії зареєстрували сильні підводні вибухи саме у тих місцях, де напередодні сталися витоки з труб «Північний потік — 1» і «Північний потік — 2»

Про це пише шведський сайт svt.se.

Один із вибухів, за даними Шведської національної сейсмічної мережі, був магнітудою 2,3, його зареєстрували 30 сейсмічних станцій Швеції. Обидва газопроводи пошкодили у данській винятковій економічній зоні біля острова Борнхольм.

«Немає сумнівів, це саме вибух. Добре видно, як вибухова хвиля йде від дна до поверхні», — заявив Бьорн Лунд, директор Шведської національної сейсмічної мережі.

Причини вибухів поки невідомі, але данська влада припустила, що витік на газопроводі міг статися через диверсію. Ведеться розслідування.

Німецьке видання Der Tagesspiegel припускає, що для нападу під водою могли використовувати водолази або підводний човен.

Газета із посиланням на власні джерела повідомила, що причиною падіння тиску на обох нитках «Північного потоку-1» та однієї нитки «Північного потоку-2» могла бути диверсія. А її організатором могла виступити рф, але «під чужим прапором».

Нагадаємо, у вівторок 27 вересня, повідомлялось, що з російсько-німецького газопроводу «Північний потік — 2» стався витік газу в Балтійське море.

Зауважимо, що витік стався за день до урочистого запуску Балтійського газопроводу, яким газ з Норвегії надходитиме до Польщі. Таким чином, Варшава прагне повністю відмовитися від російського блакитного палива.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Росія повністю зупинила «Північний потік» на невизначений термін