Блокада вірян та погрози журналістам: що відбувається у Лаврі (відео)

30 березня до Києво-Печерської лаври прибула комісія Мінкульту з передачі державі будівель від монастиря УПЦ (МП), проте їй не дали розпочати роботу. Про це повідомляє ВВС Україна.

За даними видання, комісія мала розпочати роботу з храму святого Агапія біля самого в'їзду до Лаври. Проте на ранковій службі настоятель монастиря УПЦ (МП) митрополит Павло (Лебідь) заявив, що до завершення судового розгляду не визнає розірвання договору оренди і не допустить до роботи комісію.

«Я їх просив дати нам півтора місяці, ми були готові виселитися, але нам цієї можливості не дали. Тому ми будемо чинити згідно із законом, за Конституцією. Вони не мають права нас виселити», — заявив Павло.

Перше засідання суду по справі заплановане аж на 26 квітня

Після прибуття комісії близько 20-30 вірян, серед яких переважали жінки, заблокували вхід до храму. Голова комісії, директор департаменту культурної спадщини Мар'яна Томин після нетривалого діалогу з вірянами вирішила відкласти проведення перевірки.

києво печерська лавра сьогодні

«Ми прийшли з комісією і мали зайти до 111 корпусу і розпочати перевірку. Так як люди моляться, співають, поки що з невідомих причин, які зараз будемо встановлювати, корпус закритий, тобто церква закрита. Тому ми зараз зафіксуємо всі ці речі і будемо продовжувати нашу діяльність», — розповіла Томин Суспільному.

Вона попередила, що звернеться до правоохоронців, якщо роботі і надалі перешкоджатимуть. Томин зазначила, що до складу комісії увійшли 15 людей, серед яких троє представників монастиря УПЦ МП. Загалом вона працюватиме три місяці.

Водночас настоятель Павло в оточенні прихильників пригрозив журналістам побиттям. «Я зараз візьму палицю і поб’ю всі ваші фотоапарати», — сказав він.

А на запитання, чому Павло погрожує кореспондентам, той відповів, що це нібито йому погрожують. Також він проігнорував прохання сказати, що росіян напала на Україну.

При цьому віряни почали казати журналісту, щоб той не провокував. Також один зі священнослужителів накинувся на журналіста і порвав йому дріт для зарядки.

Нагадаємо, 29 березня сплив договір оренди національного заповідника «Києво-Печерська лавра» з УПЦ МП. Ченці назвали це рішення незаконним та відмовилися його виконувати. Тим часом, секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що для їх виселення не будуть застосовувати силу. Також з УЦП МП до ПЦУ перейшов архімандрит Лаври Авраамій (Лотиш) і закликав наслідувати його приклад інших ченців.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Конфлікт навколо Києво-Печерської лаври: історія питання