Болгарський торговець зброєю визнав постачання свого товару в Україну після 2014 року — New York Times
Getty Images

Болгарський торговець зброєю і виробник зброї Еміліан Гебрев визнав, що його компанія Emco постачала військову техніку в Україну після початку бойових дій на сході 2014 року.

Про це пише The New York Times із посиланням на електронного листа Гебрева до редакції.

Видання пише: «У електронному листі до The New York Times Гебрев визнав, що він зберігав боєприпаси на чеському складі зброї. Він визнав те, що він давно заперечував: його компанія Emco постачала в Україну військову техніку після 2014 року, коли сепаратисти, підтримувані російськими військовими та спецслужбами, почали війну з українськими силами».

Видання зазначає, що Гебрев спочатку заявляв, що припинив весь експорт боєприпасів до України на початку війни в 2014 році. Але у п'ятницю він визнав, що Emco підписала контракт з «уповноваженими українськими компаніями» наприкінці 2014 року після початку війни.

У своєму попередньому електронному листі Гебрев наполягав на тому, що зброя, яка зберігається на чеських складах, не була призначена для України.

Один чинний та один колишній український чиновник на умовах анонімності повідомили, що Emco в 2014 році підписала контракт на постачання артилерійських боєприпасів для українських військових.

За словами колишнього чиновника, щоб російські симпатики в уряді Болгарії не заблокували поставки, ящики з боєприпасами були позначені так, ніби вони призначені для Таїланду.

Водночас Гебрев заперечив, що його компанія неправильно позначила будь-який свій експорт.

За словами колишнього чиновника, російський уряд все одно виявив поставки та тиснув на уряд Болгарії, щоб припинити їх.

Передісторія

Йдеться про вибух, що стався 16 жовтня 2014 року на складах озброєння у східній частині Чехії та призвів до численних руйнувань і загибелі двох місцевих жителів.

Врбетіце — це комплекс з декількох стоять на деякій відстані один від одного складських приміщень неподалік від села Влаховіце Злінського району східної чеської області Моравія. Там орендували приміщення для своєї продукції кілька компаній, що займаються експортом озброєнь. Серед них була, наприклад, компанія CZ Hermex, яка, як повідомляли чеські ЗМІ, займалася поставками озброєнь в Україні в обхід чинного тоді ембарго Євросоюзу. Тримала там свою зброю і фірма Emco громадянина Болгарії Гебрева.

За даними чеських медіа, російській агенти організували вибух на складах боєприпасів у комплексі Врбетице, найімовірніше, для зриву постачання зброї, у тому числі в Україну.

На час інциденту велася підготовка до експорту підірваної зброї до Болгарії, де отримувачем була компанія Emco, що належить Гебреву. За даними ЗМІ, Гебрев був одним з постачальників товарів військового призначення для українського МВС та Нацгвардії, у тому числі у розпал активної фази протистояння російській агресії на Донбасі.

Перший вибух в пакгаузі № 16 на складі стався 16 жовтня 2014 року. Там зберігалося близько 50 тонн боєприпасів, оскільки яких в результаті вибуху розліталися в радіусі до 800 м від складу. Місцева влада екстрено евакуювали жителів довколишніх сіл. Двоє людей, що знаходилися на території складу, загинули.

Чеські ЗМІ в той час повідомляли, що з 2006 року склад не використовувалася армією Чехії і не був включений владою до реєстру небезпечних цивільних об'єктів. Як згадує тепер один з пожежників, через загальну плутанину рятувальники вважали, що їдуть гасити палаючу траву. І лише завдяки оперативним діям командира пожежного розрахунку, який наказав підлеглим відійти на безпечну відстань незадовго до того, як на складі прогримів черговий вибух, вдалося уникнути набагато більшого числа жертв.

Одним із орендарів, які знімали складські приміщення у державної компанії «Військово-технічний інститут» міністерства оборони Чехії, була фірма Imex Group, яка займалася в тому числі експортом зброї. Двоє загиблих під час вибуху виявилися її співробітниками.

Ще через два місяці стався другий вибух, більшої потужності, в пакгаузі № 12 — в кілометрі з невеликим від місця першого вибуху. Там знаходилося близько 100 тонн артилерійських боєприпасів і пістолетів-кулеметів. В цьому випадку обійшлося без людських жертв.

Розслідування вибухів тривало більше шести років. Врешті, 19 квітня 2021 року Служба безпеки та інформації (BIS) Чехії представила уряду доповідь про причетність до цих подій росіян.

Як пояснив в ефірі «Ехо Москви» Христо Грозєв із проекту Bellingcat, спочатку розслідування в Чехії зайшло в глухий кут. Його відновили після того, як широко відомих через отруєння в Солсбері агентів «Петрова» і «Бошірова» впізнали на сканах паспортів. Вони в 2014 році реєструвалися для відвідування складу зброї.

Боєприпаси на складах Врбетіце призначалися для відправки в Україну, стверджує в своїй статті Respekt. А болгарська служба «Радіо Свобода» в своєму матеріалі пише, що вантаж на складах Imex Group належав болгарському бізнесменові Гебреву. Він міг продавати списане озброєння з болгарських військових складів Україні транзитом через Чехію. Таким чином, вважають журналісти, метою спецоперації ГРУ міг бути зрив цієї угоди. «Це був напад агентів ГРУ на товар, що належав болгарському торговцю зброєю», — заявив чеський прем'єр-міністр Андрій Бабіш.

Росіяни здійснили замах на болгарського торговця зброєю через півроку, в квітні 2015 року. Тоді Гебрева і його сина отруїли «Новачком», але вони вижили.

67-річний підприємець із Софії Гебрев та його компанія EMCO у коментарі газеті Washington Post 19 квітня 2021 року підтвердили, що підірвані «в результаті терористичного акту» боєприпаси на складі Врбетіце належали їм. Але фірма стверджує, що зброя не призначалася для відправки в Україну, оскільки фірма ніколи не займалася поставками зброї з Чехії в цю країну. При цьому в лютому 2019 року Гебрев, розмірковуючи в інтерв'ю Bellingcat про можливі мотиви свого отруєння, заявляв, що його компанія поставляла зброю в Україну. Також він згадував, що займався поставками зброї до Грузії під час короткої російсько-грузинської війни в 2008-му.

Однак незабаром Гебрев почав говорити, що ні прямо, ні опосередковано не поставляв зброю в Україну після початку війни 2014 року.

Дипломатична війна

Вибухи на складах Врбетіце в 2014 році викликали величезний резонанс в чеському суспільстві. Перші реакції на новину чеської поліції про появу в цій справі «Петрова» і «Боширова» були скоріше внутрішньополітичними. Деякі чеські ЗМІ і опозиціонери задавали питання, як така кількість боєприпасів могло зберігатися без відома армії на практично не охоронюваному складі. До нього ще й легко змогли отримати доступ сторонні люди з фальшивими паспортами. Медіа міркували, хто з чеських політиків і чиновників повинен нести за це відповідальність.

Але зовнішньополітична реакція виявилася куди вагомішою. Чехія вислала 18 російських дипломатів та звинуватила РФ у організації вибуху військового складу.

Як ми писали ранішеМЗС Чехії оголосило, що відносини між країнами загострилися до найвищого рівня з 1968 року.

І знову Петров, Боширов та «Новачок». Як Чехія відкриває «другий фронт» проти РФ (відео)