Борис Джонсон може стати наступним генсеком НАТО — ЗМІ

Борис Джонсон, який подав у відставку з посади прем’єра Великої Британії, може стати наступним генеральним секретарем НАТО.

Про це пише британська газета The Telegraph.

За інформацією видання, його кандидатуру давно розглядають на посаду генсека Альянсу на тлі недовіри США до представників ЄС, які очолюють НАТО.

Призначення на посаду Джонсона підтримують керівники Консервативної партії Британії. Зокрема, члени комітету з оборони Річард Дракс і Марк Франсуа, а також ексміністр з виходу Великобританії з Європейського союзу Девід Джонс.

«Якби він подав заявку на посаду генерального секретаря НАТО, то я підозрюю, що він міг би звернутися до президента Зеленського за рекомендаціями», — заявив виданню Франсуа.

Водночас одне з джерел у Міноборони Британії заявило, що президент Франції Емманюель Макрон може накласти вето на призначення Джонсона генсеком.

«Реальність така, що представники НАТО призначаються одноголосним рішенням. Будь-яка країна може накласти вето. Як ви вважаєте, президент Макрон висунув би Бориса Джонсона на пост генерального секретаря НАТО? Це виклик для британської сторони. Необхідно, щоб США підтримали тебе, а французи сказали «так», — сказав посадовець.

Нового генсека Альянсу обирають кожні п’ять років. Зараз НАТО очолює Єнс Столтенберг. Через вторгнення росії він залишатиметься до 30 вересня 2023 року.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Борис Джонсон відвідав українських військових та потренувався із ними (відео)