Боррель після візиту до Москви публічно розкритикував Кремль за арешт Навального
Pixabay

Після візиту до Москви голова дипломатії Європейського Союзу Жозеп Боррель жорстко розкритикував РФ за арешт російського опозиціонера Олексія Навального. Боррель закликав негайно звільнити політика.

Про це повідомила пресслужба Європейської служби зовнішніх справ, посилаючись на заяву за підсумками візиту в Москву глави дипломатії ЄС.

5 лютого на спільній із главою МЗС Росії Сергеєм Лавровим пресконференції Боррель висловив міністру закордонних справ РФ «глибоку стурбованість» ЄС у зв’язку з засудженням і арештом Навального. Тоді дипломат вкотре  закликав звільнити російського опозиціонера та розслідувати його отруєння.

Він назвав «незаконним» затримання Навального та згадав про замах на його вбивство із застосуванням хімічної речовини нервово-паралітичної дії.

«Жозеп Боррель нагадав, що Європейський Союз очікує негайного і безумовного звільнення пана Навального, а також всіх свавільно затриманих в ході недавніх демонстрацій», — йдеться у повідомленні.

На засіданні Ради ЄС із закордонних справ в лютому міністри закордонних справ країн ЄС обговорять наслідки засудження Навального і подальші дії ЄС стосовно цього питання.

Під час візиту Борреля до Москви дипломати ЄС контактували з адвокатом Навального.

Напередодні у Кремлі звинуватили посольство США у втручанні в справи Росії. 

Chas News повідомляв, що Австрія «закликала» не пов’язувати «Північний потік-2» зі справою Навального. Раніше баржа «Фортуна» відновила будівництво «Північного потоку-2». 

Під час зустрічі Лаврова і Борреля РФ оголосила про висилку трьох європейських дипломатів