Боррель запевнив, що Євросоюз підтримує Україну
Getty Images

Високий представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель запевнив главу МЗС України Дмитра Кулебу, що блок підтримує суверенітет і територіальну цілісність України під час загострення ситуації Росією.

Про це обидва політики написали у Twitter.

Український міністр повідомив, що Боррель запросив його взяти участь у засіданні Ради міністрів закордонних справ ЄС, що відбудеться 19 квітня.

Ключова тема розмови з Боррелем — загострення Росією безпекової ситуації. «ЄС із вами» — так глава дипломатії ЄС запевнив у підтримці суверенітету та територіальної цілісності України та запросив мене взяти участь у засіданні Ради міністрів закордонних справ ЄС 19 квітня

Пізніше про розмову повідомив сам Боррель. Він зазначив, що з крайнім занепокоєнням стежить за російською військовою активністю навколо України.

Глава дипломатії ЄС також запевнив у непохитній підтримці Євросоюзом суверенітету і територіальної цілісності України.

Передісторія

Головнокомандувач Збройних сил Руслан Хомчак повідомив, що під виглядом підготовки до майбутніх військових навчань «Запад 2021» Росія стягує війська до кордону з Україною — у Брянську і Воронежську області РФ та до окупованого Криму.

1 квітня ЗМІ повідомили, що Європейське командування збройних сил США привело війська у бойову готовність найвищого рівня після того, як окупанти на Донбасі порушили режим припинення вогню і вбили чотирьох українських військових, а Росія почала стягувати війська до кордону з Україною.

1 квітня розвідка відзвітувала, що Росія готує масштабні провокації й може ввести бойовиків вглиб України.

США пообіцяли «не залишати Україну наодинці» у разі ескалації російської агресії.

На тлі цього напруження президент США Джозеф Байден провів першу телефонну розмову з президентом України Володимиром Зеленським.

За даними ЗСУ, окупанти підсилюють передові підрозділи розвідувальними групами і снайперськими парами, проводять тренування особового складу із залученням інструкторів збройних сил РФ.

Також російсько-окупаційні війська тримають у готовності до застосування чергові підрозділи артилерії на певних напрямках, зокрема, в населених пунктах на окупованій території України.

РФ нарощує війська поблизу кордону України на півночі, сході та півдні