У Білому домі та Офісі президента по-різному передали зміст розмови між Байденом та Зеленським
Getty Images

2 квітня президент США Джозеф Байден провів першу телефонну розмову з президентом України Володимиром Зеленським. Лідери країн обговорили ситуацію на Донбасі.

Про це йдеться у відповідному релізі Білого дому.

«Він (Джо Байден) підкреслив прагнення своєї адміністрації активізувати наше стратегічне партнерство на підтримку плану президента Зеленського щодо боротьби з корупцією та реалізації програми реформ, заснованої на наших спільних демократичних цінностях». Мовою оригіналу: «He emphasized his administration’s commitment to revitalize our strategic partnership in support of President Zelenskyy’s plan to tackle corruption and implement a reform agenda based on our shared democratic values».

У той самий час на офіційному сайті президента України з’явився більш строкатий опис телефонної розмови. Зокрема зазначено, що «глави держав наголосили, що встановлення та збереження демократії — це складна щоденна робота. У цьому контексті Джо Байден відзначив, що захоплюється лідерством Володимира Зеленського у перетворенні України на державу з міцними демократичними інституціями».

Причини розбіжностей в описі розмови Байдена з Зеленським між Білим домом та Офісом президента наразі невідомі.

Раніше Макрон і Меркель закликали Путіна припинити вогонь на Донбасі.

Chas News повідомляв, що РФ нарощує війська поблизу кордону України на півночі, сході та півдні. 

Байден обговорив із Зеленським ситуацію на Донбасі — ЗМІ