Макрон і Меркель закликали Путіна припинити вогонь на Донбасі
Getty Images

Президент Франції Еммануель Макрон, канцлер Німеччини Ангела Меркель та президент Росії Володимир Путін провели переговори у форматі відеоконференції. Французький та німецький лідери закликали російського колегу припинити вогонь на Донбасі.

Про це повідомила пресслужба Єлисейського палацу.

«Наголошено на необхідності рішучого зобов'язання Росії щодо стабілізації режиму припинення вогню в Україні та вироблення шляху виходу з кризи при дотриманні Мінських домовленостей», — йдеться у повідомленні.

У німецькому уряді додали, що під час переговорів політики обговорювали «врегулювання конфлікту на сході України». Канцлер і президент Франції  запропонували провести «переговори в нормандському форматі для реалізації Мінських домовленостей».  

У заяві ж Кремля йдеться, що Україна повинна напряму домовлятися з сепаратистами. Там також містяться звинувачення в тому, що українські військові «провокують ескалацію».

«Президент Росії підкреслив важливість виконання київською владою всіх раніше досягнутих на вищому рівні домовленостей, перш за все із налагодження прямого діалогу з Донецьком і Луганськом і врегулювання правових аспектів особливого статусу Донбасу», — наголосили в Кремлі.

Лідери країн обговорили й ситуації в Білорусі, Сирії, Ірані та Лівії, ув'язнення російського опозиціонера Олексія Навального. Говорили й про вакцину РФ Sputnik V. Наразі препарат перебуває на розгляді Європейського агентства з лікарських засобів.

Chas News повідомляв, що за підрахунками Резнікова, на розмінування Донбасу піде 25-30 років.

Кравчук не бачить передумов для зустрічі у нормандському форматі у 2021 році