Ботнет Fronton сприяв поширенню фейків у соцмережах. Його 
пов’язують з російськими спецслужбами

Російські спецслужби отримали звинувачення у створенні потужного ботнету, який не лише здійснював DDoS-атаки, але й маніпулював контентом в соцмережах, в тому числі сприяв поширенню фейків.

Компанія з кібербезпеки Nisos проаналізувала документи, зображення та відео, викрадені у 0day Technologies, російського урядового підрядника, якого ще два роки тому атакували хактивісти. Спочатку вони стверджували, що ботнет Fronton, яким управляли в 0day Technologies, використовувався для організації DDoS-атак. А більш глибокий аналіз показав, що він також використовувався «для скоординованої неавтентичної поведінки» у масових масштабах. Саме так у компанії Meta називають ситуацію, коли боти сприяють поширенню фейків на її платформах.

Ботнет володів спеціальною панеллю інструментів SANA, яка дозволяла користувачам «формулювати та розгортати популярні фейкові повідомлення в соціальних мережах» через фіктивні акаунти.

Більше того, глибинний аналіз Nisos дає змогу стверджувати, що «основна мета» Fronton «полягає не в створенні атак на відмову в обслуговуванні, а в тому, щоб закласти основу для масштабованої координованої неавтентичної поведінки».

У повідомленні не сказано, якими саме інформаційними вкидами займався цей ботнет. Проте можна припустити, що його елементи були дотичні не лише до давніх фейків, пов’язаних з COVID-19, але й повідомлень, пов'язаних з війною в Україні. Принаймні в компанії Nisos повідомили, що є ознаки використання ботнету для впливу на демократичні процеси, як-от вибори.

Chas News розповідав, що ще минулого року СБУ виявила фінансовану з росії ботферму, що вкидала фейки про вакцинацію. Уже в квітні цього року стало відомо про знешкодження обладнання, що використовували ботферми російських хакерів.  

Фінансова підтримка ICANN допоможе стабільній роботі інтернету в Україні