Буданов підтвердив, що Starlink певний час не працював біля Криму

Термінали Starlink дійсно «певний час» не працювали неподалік окупованого Криму.

Це підтвердив глава ГУР Кирило Буданов на зустрічі «Ялтинської європейської стратегії» (YES).

«Я не впевнений, що пан Ілон Маск оперував якимись міфічними кнопками і зупиняв рух якихось апаратів. Це моя особиста думка. Те, що системи Starlink не працювали певний час біля Криму, я можу це абсолютно підтвердити, тому що ми також застосовували певну техніку», — сказав очільник розвідки.

За його словами, військові відразу зрозуміли, що на території півострову немає покриття.

Водночас Буданов зауважив, що системи Starlink «відіграли дуже значну роль і насправді відіграють її станом на зараз, тому що дуже багато систем використовують антени, використовують самі системи Starlink, для звʼязку, для передачі інформації від дронів, особливо коли віддалений командний пункт».

«Вони досить добре зарекомендували себе на фронті. Можна багато говорити, хороші вони чи погані, але є факти — абсолютно вся лінія фронту працює на них», — додав Буданов.

Нагадаємо, у біографічній книзі «Ілон Маск» автор Волтер Айзексон стверджував, що бізнесмен таємно наказав відключити мережу Starlink біля Криму. Так, українські підводні дрони, які прямували до російського флоту, втратили зв’язок і не змогли влучити.

За словами Айзексона, Маск побоювався, що рф може відповісти на атаку ядерною зброєю, тому обмежив використання Starlink в українських військових операціях.

Сам Маск цю інформацію заперечив. За його словами, термінали на той час там взагалі не працювали, тому SpaceX «нічого не дезактивувала». Втім, і на запит України ввімкнути їх Маск не погодився.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

У розвідці розповіли, скільки військових росія зосередила в Україні