Буданов заявив, що Telegram — це загроза українській національній безпеці

Керівник Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони Кирило Буданов вважає месенджер Telegram загрозою українській національній безпеці. Він пропонує, зокрема, «офізичити» анонімні Telegram-канали.

Про це Буданов розповів в інтервʼю «Радіо Хартія».

«Я ніколи цього не боявся сказати. Telegram — це реально, в нашому розумінні, загроза національній безпеці. Я це кажу абсолютно прямо, і ми це навіть документально робили», — сказав Буданов.

На думку керівника розвідки, замість того, щоб закрити месенджер, варто «офізичити» анонімні канали, щоб автори відчували відповідальність.

«Це, до речі, досить важко зробити, але можливо. Я виступаю за те, що давайте, як то кажуть, «офізичимо» всі ці телеграм-канали. Ну, от якщо ти хочеш, як то кажуть, віщати якісь новини, будь ласка, зареєструйтеся, щоб всі розуміли, що цей канал зареєстрований за Івановим Іваном Івановичем, громадянином Російської Федерації, який проживає в місті Москва. Чи за громадянином України. І тоді є відповідальність особиста у людини за те, що вона там розміщає», — пояснив Буданов.

Справа Дурова

Увечері 24 серпня французький канал TF1 повідомив, що у Франції затримали 39-річного засновника та генерального директора месенджера Telegram Павла Дурова.

Поліція має ордер на арешт засновника Telegram. За даними слідчих, відсутність модерації та співпраці з правоохоронними органами, а також інструменти, які пропонує Telegram (наприклад, одноразовий номер), роблять його співучасником торгівлі наркотиками, злочинів проти дітей і шахрайства. 

Ордер почав діяти, щойно він прибув до країни. Слідчі Національного управління по боротьбі з шахрайством при митному департаменті вже взяли Дурова під варту. 

25 серпня низці російських урядовців, силовикам та посадовцям адміністрації президента та уряду рф доручили видалити своє службове листування з Telegram.

26 серпня французька прокуратура офіційно підтвердила затримання засновника Telegram Павла Дурова. Його підозрюють у 12 злочинах.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Telegram спростував, що почне модерувати приватні чати після арешту Дурова (оновлено)