Букерівську премію за роман «Обіцянка» отримав письменник Деймон Гелгут
Getty Images

Деймон Гелгут, південноафриканський письменник, отримав звання лауреата Букерівської премії та 50 тис. фунтів (майже 2 млн грн) за роман-сагу «Обіцянка».

Урочиста церемонія відбулася ввечері 3 листопада у Лондоні, пише ВВС.

Судді оцінили книгу як «дивовижну демонстрацію того, як роман може змусити нас побачити й подумати по-новому», і порівняли її з творами американського письменника Вільяма Фолкнера та британської письменниці Вірджинії Вулф.

«Я дійсно, по-справжньому, смиренно вдячний», — сказав Гелгут, отримуючи головну премію англомовної літератури на церемонії у Радіотеатрі ВВС в Лондоні.

Що відомо про автора та роман

Письменнику і драматургу Деймону Гелгуту 57 років, він живе у Кейптауні (Південно-Африканська Республіка).

Загалом він видав дев'ять романів, «Обіцянка» стала його першою роботою за останні сім років. Гелгут — лауреат багатьох міжнародних нагород.

Раніше його твори «Добрий лікар» та «У незнайомій кімнаті» потрапляли до шорт-листа Букерівської премії — у 2003 та 2010 роках.

Головна сюжетна лінія в новому романі — це обіцянка старої хазяйки ферми поблизу Преторії подарувати служниці будинок, в якому вона живе. Цю обіцянку наступні покоління білих фермерів ніяк не можуть виконати.

Отримуючи нагороду, Гелгут сказав: «Це був чудовий рік для африканського письменства. Я хотів би прийняти це від імені всіх розказаних і нерозказаних історій, про які письменники чули й не чули, з чудового континенту, звідки я родом».

І додав, що сподівається, що тепер люди сприйматимуть африканську літературу трохи серйозніше.

Деймон Гелгут став третім південноафриканцем, який отримав престижну премію за художню літературу після Дж. М. Кутзее та Надін Гордімер.

Раніше Chas News повідомляв, що Нобелівську премію з літератури у 2021 році отримав танзанійський письменник Абдулразак Гурна.

Престижна література. Розповідаємо про головних претендентів на Букерівську премію — 2021