Через 30 років людство може стикнутися з глобальним дефіцитом води — ООН
Getty Images

В результаті змін клімату найближчим часом світові загрожує глобальна водна криза.

Про це йдеться в доповіді Всесвітньої метеорологічної організації ООН, повідомляє Associated Press.

Вчені стверджують, що число людей з обмеженим доступом до води до 2050 року виросте до більш ніж 5 млрд.

У документі зазначено, що починаючи з 2000 року кількість стихійних лих, пов'язаних з повенями, у всьому світі зросла на 134% у порівнянні з попередніми двома десятиліттями. 

Найбільший економічний збиток від посухи завдано Північній Америці, Азії та Карибському басейні. А в Африці зафіксований сплеск смертей викликаних посухою.
 
При цьому, як відзначили експерти, вже 25% всіх міст світу відчувають регулярну нестачу питної води.
 
«За останні два десятиліття сукупні запаси поверхневих і ґрунтових вод на планеті, а також води, що міститься в грунті, снігу і в льодах, скорочувалися на 1 сантиметр на рік», — говориться у доповіді.

 В ООН вважають, що зростання населення призведе до ще більшого навантаження на водопостачання, особливо в країнах Африки на південь від Сахари.

Фахівці закликають вдосконалити системи попередження для зон, схильних до повеней і посухи, а також поліпшити координацію роботи країн у протистоянні стихійним лихам.

Раніше Chas News повідомляв, що за даними Всесвітньої метеорологічної організації, кількість стихійних лих, пов'язаних з погодою, за останні 50 років збільшилася у п'ять разів.

План Б. Чи зможе геоінженерія врятувати Землю від кліматичної катастрофи