Через нові штами COVID-19 Меркель планує посилити карантин у Німеччині й запровадити «мегалокдаун»
Getty Images

Канцлер Німеччини Ангела Меркель хоче суттєво посилити діючий в ФРН попередньо до 31 січня карантин через новий штам коронавірусу. Уряд обговорює повну зупинку громадського транспорту. Про це повідомила 14 січня газета Bild з посиланням на власні джерела.

Як повідомляє видання, Меркель хоче провести 20 січня нараду з главами регіонів і прийняти рішення про «мегалокдаун». Зокрема, влада обговоритиме введення комендантської години. Ще планують повністю перевести, де можливо, працівників підприємств на віддалену роботу і тимчасово зупинити рух громадського транспорту. Згідно з повідомленням, канцелярія розглядає можливість припинення роботи місцевого та міжміського громадського транспорту — автобусів, поїздів і регіональних поїздів.

Мінтранс ФРН перевіряє, як карантин загрожує логістичній системі країни і як гарантувати безперебійне постачання людей товарами і продуктами.

Канцлер обговорила два дні тому посилення заходів з міністром охорони здоров’я Єнсом Шпаном, пише газета. Переговори були суворо таємними, зазначила Bild. За інформацією видання, Меркель особливо стривожена новими мутаціями коронавірусу і планує продовжити й посилити карантин як мінімум до кінця лютого.

З 16 грудня у ФРН діють жорсткі карантинні заходи. Уряд закрив усі торгові точки, крім продовольчих, господарських і деяких інших магазинів, що продають життєво необхідні товари. Не працюють перукарні, музеї, театри, косметичні салони. Школярі вчаться віддалено. Раніше Меркель не виключила, що такий режим триватиме ще 2-2,5 місяці.

У Німеччині від COVID-19 вакцинували 1% населення

За три тижні кампанії з вакцинації у Німеччині першу з двох необхідних доз отримали понад 840 тис. людей. Громадськість критикує уряд через замалу кількість замовлених вакцин BioNTech/Pfizer.

У Німеччині станом на 14 січня щеплення першою з двох необхідних доз вакцини від коронавірусу зробили понад 842 тис. людей, за даними Інституту імені Роберта Коха. Це становить 1,01% всього населення країни. Кампанія з вакцинації проти коронавірусу почалася в Німеччині 27 грудня.

При щепленні необхідно ввести дві дози вакцини з інтервалом в три тижні. На сьогодні вакцинацію у Німеччині проводять препаратами від німецької компанії BioNTech та її американського партнера Pfizer, а також, у значно меншому обсязі, від американського виробника Moderna.

«Ми стали на шлях виходу з пандемії», — каже міністр охорони здоров'я ФРН Єнс Шпан, коментуючи дані щодо кількості вакцинованих, цитує агенція AFP. Водночас DW цитує його слова, що Німеччина все ще перебуває у «найважчій фазі пандемії» з огляду на високу кількість нових випадків зараження та смертей від коронавірусу.

Вчені вважають, що для формування колективного імунітету необхідно, аби було вакциновано 60% населення. Поки що кількість вакцин дуже обмежена. У першу чергу щеплення уряд робитиме людям старше 80 років, мешканцям будинків для людей похилого віку, доглядальникам та медичному персоналу.

Тим часом в Німеччині політики критикують своїх колег через низькі темпи вакцинації та малу кількість замовлених вакцин BioNTech/Pfizer. Переговори щодо закупівлі вакцини від імені країн ЄС вела Єврокомісія.

Прем'єр-міністр землі Мекленбург — Передня Померанія Мануела Швезіґ  розкритикувала заяву Шпана про те, що кожен, хто хоче зробити щеплення, матиме таку змогу. «Я вважаю це неправильним, коли міністр охорони здоров'я робить такі обіцянки, коли ми не знаємо, чи є достатньо вакцин», — наголосила вона.

Інформації про посилені ознаки побічних ефектів від вакцинації поки немає, повідомив Інститут імені Пауля Ерліха (PEI). Наразі було повідомлено про 325 випадків із побічними ефектами, 51 з яких можна оцінити як серйозні, що узгоджується з даними клінічних досліджень, а також є статистично незначними.

Президент Інституту Роберта Коха Лотар Вілер заявив у четвер, що поточні обмеження імплементуються не так послідовно, як під час першої хвилі епідемії. Він закликав ще більше людей працювати з дому і посилити чинні обмеження.

Німеччина ввела частковий карантин в листопаді, в результаті чого магазини і школи залишалися відкритими, але посилила його в середині грудня, закривши другорядні магазини. Діти не поверталися в класи з різдвяних канікул.

14 січня Німеччина зареєстрували понад 1200 смертей від коронавірусу, що стало новим найвищим показником з початку епідемії.

З початку епідемії в Німеччині виявлено 1 978 590 інфікованих, помер 43 881 пацієнт з коронавірусом.

Згідно зі статистикою ВООЗ, у Німеччині 1 953 426 випадків захворювання, 42 637 людей загинули.

Цього Нового року через пандемію у Німеччині запровадили обмеження. Країна пережила незвично тиху новорічну ніч, що пояснюється запровадженим через пандемію локдауном. 

Chas News повідомляв, що політики Європи затягнули з купівлею вакцин від COVID-19. 

Напередодні у ЄС звинуватили Росію у дезінформації про COVID-19 для продажу своєї вакцини.

Меркель назвала 2020 рік найважчим за 15 років її перебування на посаді канцлера