Політики Європи затягнули з купівлею вакцин від COVID-19
Getty Images

У Німеччині та сусідніх з нею країнах Європи громадськість критикує організацію кампанії із вакцинації. DW та інші ЗМІ пояснили, за що саме люди критикують уряди.

Кількість вакцин, вироблена нині, абсолютно не відповідає світовим потребам. Тривогу підняв Угур Сахін, глава німецького стартапу BioNTech, який виробляє вакцину за допомогою Pfizer. Сахін попередив: якщо в Європі відразу ж не буде схвалено більше вакцин проти коронавірусу, його компанія сама по собі не зможе задовольнити потреби. «Ситуація не дуже хороша. Утворився пробіл, тому що жодні інші вакцини не були схвалені, й ми повинні закрити цю дірку своєю власною (продукцією)», — пояснив він в інтерв'ю німецькому тижневику Spiegel.

Виявилося, що не лише в Україні міністр Степанов затягував із замовленням вакцин, а потім «бездарно» купував надто дорогі препарати. У прогресивній ФРН ситуація схожа.

Німеччина — дефіцит вакцин

Упродовж останніх місяців по всій території Німеччини почалося створення центрів вакцинації населення від коронавірусної інфекції. Загалом їх буде 442. У цих центрах щодня вакцинуватимуть тисячі людей.

Допущена до застосування в ЄС вакцина BioNTech/Pfizer має зберігатися при температурі близько -70°C. Однак складнощі логістичної організації масового щеплення зумовлені не тільки цим. У перспективі паралельно доведеться проводити щеплення різними типами вакцин від різних виробників.

Попри старт вакцинації в Німеччині 27 грудня обов'язок носити маски й дотримуватися соціальної дистанції ніхто не скасовуватиме. Як зазначають в німецькому Інститут імені Роберта Коха, дотримання гігієнічних вимог буде необхідним ще упродовж місяців. Адже масова вакцинація - процес тривалий. До того ж щеплення не гарантуватиме 100-відсоткового захисту від коронавірусу.

Довгоочікуваний початок кампанії із вакцинації проти коронавірусу в Німеччині викликав чимало критики. Федеральному урядові закидають серйозні прорахунки із закупівлею та розподілом вакцини.

Неврологиня Фрауке Ціпп з академії Leopoldina, яка консультує уряд із питань вакцинації, назвала поточну ситуацію «грубим провалом з боку відповідальних осіб». На її думку, уряд у Берліні міг би ще улітку домовитися про закупівлю більшої кількості доз вакцини від виробника BioNTech. Водночас сам виробник минулого тижня повідомив, що зараз тривають переговори про постачання додаткової кількості доз вакцини для потреб країн Європи.

Критика на адресу урядовців лунає й від політиків, однак міністр охорони здоров'я ФРН Єнс Шпан її відкидає і запевняє, що початок кампанії вакцинації «іде за планом». До кінця 2020 року німецькі федеральні землі отримали 1,3 млн доз вакцин, а до кінця січня ця цифра зросте до 4 млн. За словами Шпана, саме така кількість і планувалася від самого початку. Міністр визнав, однак, що для початку цього може бути замало. Він обіцяє «визначення вужчих пріоритетів щодо того, хто першим отримуватиме щеплення». Тобто всім препарату не вистачило, треба терміново «зберегти обличчя».

Повільний старт у Франції

Критика щодо кризового менеджменту уряду лунає не лише в Німеччині, але й у сусідніх країнах. За нерозторопність критикують і уряд Франції. Речник французького уряду Габріель Атталь навіть звернувся до французів зі сторінок газети Le Parisien і запевнив, що темпи вакцинації невдовзі прискоряться.

Минулого тижня у Франції першими прищепилися вакциною медпрацівники віком від 50 років і старше. Однак точних даних щодо загальної кількості вакцинованих уряд не надав, лише обіцяє їх оприлюднити.

Згідно з повідомленнями французької преси, яка посилається на дані вебсайту CovidTracker, від початку кампанії щеплення отримали досі лише 430 осіб. І це попри те, що Франція прийняла на себе один із найважчих ударів від пандемії коронавірусу у Західній Європі. У країні із населенням 67 млн людей офіційна кількість інфікованих вірусом SARS-CoV-2 перевищує 2,6 млн, а померлих уже майже 65 тис.

Еммануель Макрон висловив жаль з приводу «невиправданої повільності» вакцинації.

Проблеми і в Італії

Не все гаразд із початком вакцинації і в Італії — країні, яка торік стала першим найбільшим осередком пандемії у Європі. За даними газети La Repubblica, Італія відчуває серйозний дефіцит медичного персоналу, необхідного для проведення кампанії з вакцинації. Офіційно країна зі 60-мільйонним населенням наразі отримала 470 тисяч доз вакцини BioNTech/Pfizer німецько-американського виробництва. Першими її мали б отримати медичні співробітники, однак станом на ранок неділі, 3 січня, було використано лише 80 тис. доз.

Заступник міністра охорони здоров'я Італії П'єрпаоло Сілері визнав, що темпи вакцинації в Італії є повільнішими, ніж у Німеччині. Водночас він сподівається, що вже до середини першого робочого тижня нового року перший етап вакцинації буде завершено за планом. В Італії з початку пандемії зафіксовано близько 2,1 мільйона випадків заражень коронавірусом.

Президент Швейцарії визнав помилки

Помилки у кризовому менеджменті вакцинації у Швейцарії визнав президент конфедерації Гай Пармелін. «Ми недооцінювали ситуацію у період між липнем та вереснем», — цитує його швейцарська газета SonntagsBlick. Пармелін додав, що й у грудні координація дій між кантонами була далекою від ідеальної і «не завжди простою».

Причиною розбіжностей у швейцарському Бундесраті стали різні погляди франкомовних та німецькомовних кантонів на посилення протиепідеміологічних заходів. Зрештою, досягнуті компроміси президент Швейцарії вважає «балансом між здоров'ям, економікою та людською психікою. Хоча не все тут чорне або біле», — підсумував Пармелін.

На початку пандемії статистика нових заражень у Швейцарії була відносно стерпною та восени цифри різко поповзли вгору. У країні із населенням 8,6 млн щодня реєструють близько 4 тисяч нових заражень, а вакцинація почалася «на низькому старті», стверджують критики.

Очікувані нові обмеження у Великобританії

Великобританія теж серед країн з високим рівнем нових заражень. До того ж, зараз там лютує нова мутація COVID-19, яка за наявними даними є навіть більш заразною. Саме тому прем'єр Великобританії Борис Джонсон налаштовує громадян на неминучість посилення протиепідемілогічних заходів. Про це він заявив в ефірі BBC. Серед таких заходів може бути, зокрема, закриття шкіл, як це уже сталося під час так званої «першої хвилі» навесні.

Минулої суботи в королівстві зареєстрували 57725 нових випадків зараження. Це найбільша цифра із початку пандемії. Уряд робить ставку на швидку вакцинацію. Досі у Великобританії було вакциновано вже близько мільйона осіб вакциною від BioNTech/Pfizer.

У понеділок, 4 січня, там стартувало й щеплення вакциною, розробленою в університеті Оксфорда спільно з концерном AstraZeneca. Зараз на склади надійшло 530 тисяч доз цього препарату. Загалом AstraZeneca отримала замовлення на 100 мільйонів доз цієї вакцини.

Нагадаємо, саме ця дешева вакцина має надійти до українців безкоштовно в рамках ініціативи COVAX.

Виявлення у Великобританії мутованого коронавірусу призвело до припинення сполучення між цією країною та низкою інших держав. Однак поки що немає підстав вважати, що вакцина BioNTech/Pfizer не буде ефективною проти нового штаму коронавірусу. За словами директора BioNTech Угура Шахіна, компанії потрібно два тижні, щоб проаналізувати нову мутацію та визначити, чи може їхня вакцина їй протидіяти.

Штам Brexit. Як Борис Джонсон використав COVID, щоб протягнути угоду про умови виходу Великобританії з ЄС