Чеський міністр хотів запропонувати Росії «забути» Врбетіце в обмін на Sputnik V — ЗМІ
Getty Images

Міністр внутрішніх справ і віцепрем'єр Чехії Ян Гамачек під час поїздки до Москви нібито планував запропонувати Росії «зам’яти» розслідування щодо причетності агентів РФ до вибухів на військових складах.

Проте за це він хотів отримати російські вакцини від коронавірусу Sputnik V, а також згоду Москви провести потенційну зустріч російського лідера Володимра Путіна та його американського колеги Джо Байдена у Празі.

Про це повідомляє Seznam Spravy, посилаючись на власні джерела.

Інсайдери ЗМІ кажуть, що Гамачек нібито хотів запропонувати Росії відкласти подальше розслідування щодо вибухів у Врбетіце в обмін на поставку 1 млн доз вакцини Sputnik V та проведення потенційної зустрічі Путіна і Байдена у Празі.  

Водночас віцепрем'єр Чехії назвав таку інформацію «повною нісенітницею». Він заявив у Twitter, що стаття грунтується на «спекуляції і брехні, яку ніхто з учасників (зустрічі) не підтверджував і не міг підтвердити, тому що цього не було».

«У жоден момент не відбувалося ніякого «бартеру» з Росією. Ці необгрунтовані спекуляції шкодять інтересам Чехії… Єдиною темою зустрічей був вплив вибухів у Врбетіце на держбезпеку і відносини між Чехією та РФ, частково й через те, що медіа мали деяку інформацію про справу Врбетіце і погрожували злити її», — написав він.

Лідер опозиційної Громадянської демократичної партії (ODS) Петр Фіала заявив, що Гамачек має негайно піти у відставку.

«Він не може очолювати міністерство, яке відповідальне за безпеку — він, навпаки, ставить під загрозу безпеку громадян. І це ще одна причина, чому коаліція «Разом» вважає за необхідне висловити уряду вотум недовіри», — заявив він.  

Передісторія

Чехія звинуватила РФ у організації вибуху, що стався 16 жовтня 2014 року на складах озброєння у східній частині Чехії. Він призвів до численних руйнувань і загибелі двох місцевих жителів. Лише за 6,5 років керівництво чеського уряду офіційно звинуватило Росію в організації цієї диверсії.

Саме тому Прага вирішила вислати 18 російських дипломатів. Вони вже покинули країну. У відповідь Росія оголосила 20 співробітників посольства Чехії в Москві персонами нон грата.

Chas News повідомляв, що до вибухів на складах зброї в Чехії причетні шість співробітників ГРУ.

Чехія не розглядає інших версій вибухів боєприпасів 2014 року, окрім дій РФ